Magazin

Ove četiri namirnice ne smijete podgrijavati ni pod razno

Vjerovatno postoje neke namirnice koje već oklijevate da podgrijete.

FOTO: ILUSTRACIJA/PEXELS
FOTO: ILUSTRACIJA/PEXELS

Međutim, znate li da postoje četiri namirnice koje nose veliki zdravstveni rizik kada se ponovo zagrijavaju.

Kim Lindzi, australijska dijetetičarka, potvrdila je da je riža rizična stavka za podgrijavanje, spomenula je još tri namirnice koje ne biste trebali zagrijevati ako ne želite da se razbolite.

Riža

Riža je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrijevamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.

“Podgrijavanje riže je veliki rizik. Te spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrijete, i dalje mogu uzrokovati štetne patogene”, rekla je.

Nekuhana žitarica može da sadrži bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvijek tokom procesa kuhanja. Ovo može uzrokovati trovanje hranom. Prema NHS-u, spore Bacillus cereus mogu rasti u riži koja se ostavi da stoji na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proliv.

Krompir

“Iznenađujuće, mogli biste rizikovati da se razbolite podgrijavanjem krompira”, kaže Kim.

Baš kao i kod riže, opasnost dolazi od skladištenja skrobnih namirnica na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum.

Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu uzrokovati rijetko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može napasti mozak, nerve i kičmenu moždinu i uzrokovati paralizu. Bakterija proizvodi botulizam koji uzrokuje toksine kada im nedostaje kiseonik, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama, navodi NHS.

“Pasiranje krompira s kvarljivim sastojcima kao što su mlijeko, maslac i pavlaka takođe može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrijete”, rekla je Kim.

Špinat

Podgrijevanje zelja poput špinata može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripi, glavoboljom, ukočenim vratom, konfuzijom, pa čak i napadima.

Bolest je uzrokovana bakterijom listerije koja se može zadržati na namirnicama. Prema Kim, pripremljene salate i zelje koje se kupuje u prodavnici obično nose listeriju. NHS je dodao da bi vas mliječni proizvodi napravljeni od nepasterizovanog mlijeka, poput sireva poput camemberta i brie, mogli izložiti riziku od listerioze.

Jaja

Četvrta na Kiminoj listi rizične hrane za podgrijevanje bila su jaja. Osnovna hrana za doručak može da prenese bakteriju salmonelu, koja može uzrokovati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje. Kim kaže da su jaja čuvana na temperaturama između 4 i 74 C opasna zona.

“Patogeni mogu rasti brže kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo”, rekla je, prenosi B92.