Magazin

OVE 3 NAMIRNICE možete jesti uveče - ne goje, ne remete san, a zasitit će vas!

Nova istraživanja ukazuju na to da nije važno samo šta jedete, već je važno i kada jedete.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Objedovanje kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori pod kontrolom. Nina Vujović, istraživač u programu hronobiologije u Brigham and Women’s bolnici u Bostonu, bila je jedan od autora studije upravo na tu temu.

“Otkrili smo da kada se jede četiri sata kasnije to pravi značajnu razliku za naše nivoe gladi, način na koji sagorijevamo kalorije nakon što jedemo i način na koji skladištimo masti”, rekla je Vujović prošle godine za “Harvard Health Publishing”.

Ova studija pokazala je i da se nivoi hormona leptina, koji signaliziraju sitost nakon jela, smanjuju 24 sata nakon što imamo obroke kasno noću.

Pa, šta onda raditi kada smo gladni na kraju dana? Naravno, nije rješenje zaspati praznog stomaka ili preskočiti večeru iako se sat približava ponoći, no treba pažljivo izabrati namirnice za kojima ćete posegnuti.

Džanin Bouring, doktor naturopatije, nedavno je na društvenim mrežama podelila koristan video u kome je objasnila koje su jedine namirnice koje možete jesti noću, a da pritom neće negativno uticati na vašu kilažu ili zdravlje. Zapravo, one dolaze sa velikim prednostima!

“Grickanje ili jelo kasno uveče nije ono što preporučujem. Ali, ako to radite, ovo su jedine tri namirnice koje preporučujem za noć”, savetuje Bouring.

Orašasti plodovi

Orašasto voće poput lješnika, badema ili makadamije je odličan izbor za kasne večernje sate. Mjera treba da bude jedna šaka orašastih plodova.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

“Ovo su sjajne namirnice jer vam daju malo proteina i zdravih masti, tako da nećete biti gladni prije spavanja”, objašnjava ova doktorka.

Podsjetimo, orašasti plodovi pozitivno utiču na zdravlje arterija, smanjuju rizik od hipertenzije, smanjuju nivoe lošeg holesterola, rizik od krvnih ugrušaka, upale povezane sa srčanim oboljenjima…

Sjemenke

“Stvari poput tahinija ili semenku suncokreta su odlične jer su pune minerala što može da vam pomogne da bolje spavate”, kaže dr Džanin.

Sjemenke su slične orašastim plovodima po svom nutritivnom profilu; bogate su vlaknima, zdravim mastima, proteinima, vitaminima… Sve dok vodite računa o veličini porcije možete uživati u ovoj hranljivoj grickalici.

“Zlatno” mlijeko

Ova doktorka na kraju preporučuje i ispijanje šolje zlatnog mlijeka prije spavanja. Ovaj napitak se pravi od kurkume, cimeta i biljnog mlijeka, a po želji ga možete obogatiti i sa još začina.

“Zagrijejte ga i popijte neposredno prije spavanja. Fantastčan je za odličan noćni san, ima sve prednosti antioksidanata iz kurkume i djeluje antiinflamatorno”, zaključuje ona.

Prihvati notifikacije