Život

Boli vas glava i posežete opet za tabletom? Nemojte: probajte ovih 7 zdravih namirnica da biste otklonili glavobolju

Neprijatne su, uvijek dođu u najnepovoljnijim trenucima i napadaju nam zadnji živac - glavobolje.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Bez obzira na to da li se izražavaju kao gadno peckanje, pulsiranje ili u obliku neugodnog osjećaja pritiska. Posebno je neugodno kada se redovno javljaju. Tablete protiv bolova kao što su ibuprofen ili paracetamol najčešća su pomagala protiv glavobolje i lako su dostupna. Ali u najgorem slučaju, nekontrolisano uzimanje tableta protiv glavobolje može izazvati vjerovali ili ne – glavobolju.

Puca, udara ili vuče po sljepoočnicama: Milioni ljudi se povremeno ili čak stalno bore s napadima glavobolje. Mnogo je uzroka migrene i tenzione glavobolje. Ali jedna stvar postaje sve jasnija – ishrana igra važnu ulogu.

Može li hrana zaista ublažiti glavobolju? Barem nedostatak određenih minerala i vitamina može izazvati napade boli. Vitamin B2 i magnezijum su na samom vrhu. Vitamin B2 ili riboflavin podržavaju razvoj nervnih puteva u mozgu, a magnezijum osigurava bolje performanse u gornjoj komori. Za prevenciju su važne i namirnice koje sadrže veliku gustinu složenih ugljikohidrata.

Zdravstveni stručnjaci već duže vrijeme tragaju za negativnim efektima pojedinih sastojaka ili aditiva u hrani. Ali nijedna studija nije dovoljno dobra za davanje opštih preporuka.Redovan ritam može značajno smanjiti migrene i glavobolje. To se odnosi na sve svakodnevne aktivnosti, a posebno na ishranu. Ništa nije tako štetno za osobu sklonu glavobolji kao preskakanje obroka. Gladovanje iritira vaš mozak, što može izazvati probleme s koncentracijom i glavobolje. Dakle: konzumirajte nešto svaka dva sata. “Ovo je najbolji način da se izbjegne energetski deficit u nervnim ćelijama”, preporučuje prof. Hartmut Göbel iz Klinike za bol u Kielu.

Prirodna prevencija glavobolje

Kafa

Isprobani lijek, posebno s malo svježeg limuna. Kofein stimuliše cirkulaciju krvi. Efekat je znatno smanjen ako ionako pijete puno kafe.

Hurme, suho grožđe i suhe kajsije

Imaju visok udio prirodne salicilne kiseline, sastojka u aspirinu. Ovo ima učinak ublažavanja bolova.

Prirodni jogurt i kefir

Prirodno bez aditiva. Poboljšavaju apsorpciju magnezijuma

Cjelovite žitarice

U bilo kojem obliku: pšenica, ječam, proso, raž, zob ili riža. Posebno su dobre u ovoj varijanti bogatoj vlaknima, jer cjelovite žitarice sadrže i visoku dozu vitamina B2 pored mnogih drugih minerala i vitamina. Glukoza, koja se nalazi u hrani kao što su riža i sl, služi kao izvor energije za mozak, kojem su potrebni ugljikohidrati. Ako tijelo ne prima ugljikohidrate kao izvor energije, počinje proizvoditi masti u obliku ketona i iz njih crpi energiju.

Krompir

Visoka koncentracija ugljikohidrata u ovom povrću osigurava uravnotežen energetski balans i sprečava pad šećera u krvi.

Origano

Začin za pizzu sadrži eterično ulje karvakrola koje ublažava bol. Listove je najbolje zaliti vrelom vodom i piti kao čaj.

Mineralna voda

Dehidracija dovodi do slabe opskrbe stanica kisikom. Krv se bukvalno zgusne. Zbog toga puno unosa tečnosti posebno dobro pomaže kod mamurluka, jer alkohol lišava tijelo tekućine i minerala. Oba se nalaze u mineralnoj vodi. Obratite pažnju na visok sadržaj magnezijuma.

Savjet: Za mnoge ljude koji stalno pate ima smisla voditi dnevnik bolova nekoliko sedmica. Samoposmatranje je veoma važno. Malo sna, stres, nedostatak vježbe – mnoge stvari mogu izazvati hroničnu bolest. A, takođe, i navike u ishrani. Cilj je pronaći pojedinačne okidače. Sumnja se na biogene amine. Uključuju parmezan, čokoladu, crno vino i salamu. Stručnjaci su sigurni u to da je alkohol okidač.