Magazin

Ove namirnice mogu postati izuzetno opasne ako ih podgrijavate u mikrovalnoj peći

Mikrovalna peć je sjajan uređaj za brzo podgrijavanje hrane, pa čak i za pripremu nekih obroka, ali važno je znati koje namirnice nisu idealne za korištenje u njoj.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Iako se neke namirnice čine bezopasnima, bolje je izbjegavati njihovo podgrijavanje u mikrovalnoj peći.

Prva na popisu su čili papričice.

Ljute, narančaste ili zelene papričice sadrže spoj po imenu kapsaicin koji može isparavati u zraku mikrovalne peći. Otvorenjem vrata mikrovalne, izlažete se isparenjima koja mogu iritirati pluća, grlo, oči i nos.

Tvrdo kuhana jaja također su na listi “izbjegavati”.

Kada se kuhano jaje zagrije u mikrovalnoj pećnici, postoji rizik od eksplozije tokom rezanja. Para koja se ne može osloboditi iz bjelanjka povećava pritisak, a rezanje jajeta može brzo osloboditi paru, što može rezultirati opekotinama.

Pripazite

Zatim, tu je i upozorenje za šoljicu vode. Iako je primamljivo brzo zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj peći, to može dovesti do pregrijavanja vode. Iako mjehurići možda nisu vidljivi, mogu se stvoriti, pogotovo kada dodate vrećicu čaja, kašiku ili jednostavno promiješate vodu, pa čak i eksplodirati u rijetkim slučajevima.

Na kraju, treba izbjegavati i zagrijavanje umaka od paradajza u mikrovalnoj. Često završava prskanjem zbog topline i pare koju proizvodi. Para se nakuplja, ponekad čak i probijajući stijenke mikrovalne peći, a umak može eksplodirati prilikom miješanja, uz potencijalne opekotine i nered.