Magazin

Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja

Jaja su fantastičan izvor mnogih esencijalnih nutrijenata. Bjelanjci su nevjerovatan izvor proteina, a žumanjci su izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein/zeaksantin, a oba promiču zdravlje očiju, tvrdi dijetetičarka Lindsay Wengler iz Olive Branch Nutritiona.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Wengler također primjećuje da su jaja u prošlosti bila loše ocijenjena zbog utjecaja na razinu holesterola, ali sada znamo da ne podižu holesterol kao što se prije mislilo”, piše Yahoo.

No, ako želite izvući najviše koristi od jaja, savjetujemo vam da razmislite o metodi pripreme. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih. Nutricionisti su otkrili koji je apsolutno najnezdraviji način pripreme jaja, a oni se slažu da je to prženje u previše ulja na jakoj vatri.

Zašto je najnezdraviji način kuhanja jaja prženje na jakoj vatri

Iako je prženje jaja jedna od najpopularnijih metoda pripreme jaja, to nije nužno najzdravija metoda koju možete odabrati.

To je zato što ulje ima visok sadržaj kalorija i zasićenih masti. A puter je jedan od najgorih prestupnika.

“Ako pržite jaja na puteru, možete se suprotstaviti nekim divnim zdravstvenim prednostima jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter u smjesu, zasićene masti u vašem jelu. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna količina zasićenih masti u ishrani usko povezana sa srčanim oboljenjima”, kaže Katherine Basbaum, registrirana dijetetičarka u UVA Health’s Heart and Vascular Centeru.

Smjernice o ishrani 2020-2025 za Amerikance predlažu da se unos zasićenih masti zadrži na manje od 10 posto ukupnih kalorija dnevno. Upotreba zasićenih masti u kuhanju jaja dodaje značajne kalorije u jelo, kao i nezdrave masti koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Kako umjesto toga pripremiti jaja?

“Pripremanje jaja s minimalnom količinom masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Tvrdo kuhana ili poširana jaja ne sadrže dodatnu masnoću”, savjetuje Tara Tomaino, registrirana dijetetičarka iz New Jerseyja.

Osim toga kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja.

“Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka”, dodaje Tomaino.