Kolumne

Ovi aktuelni sa crnih lista će nas u "crno zaviti"

Nova stranka mogla bi predstavljati novinu u kompoziciji vlasti u BiH, od vrha do dna. Svi izgledi da u principu važi narodna uzrečica "Novo sito na čiviluku visi".

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Sva posljednja dešavanja kod izbora kantonalnih vlada pokazuju trend političkih dešavanja.

Prekompozicija vlasti u Sarajevu, Bihaću i Zenici pokazuje da se mogu očekivati nove promjene i kod ostalih kantonalnih vlasti i Vlade Federacije BiH. Najvjerovatnije glavna politička dešavanja će se završiti u prvom i drugom kvartalu 2024. godine.

Onda slijede pripreme i održavanje lokalnih izbora. Lokalni izbori 2024. godine će pokazati pravu snagu političkih stranaka u BiH. To se prije svega odnosi na entitete i DB. Sve u svemu “novo brojanje”. Bilo bi dobro kada bi imali i ono pravo brojanje stanovnika.

Bar da znamo koliko nas ima i kakvi su oni što su ostali u BiH. Naravno, bilo bi pošteno da se ne zbrajaju na izborima oni koji su ispisani ili oni koji su lažirani. Političke prilike kazuju da je ovim na vlasti ovako najbolje jer se “riba u mutnom lovi”. Sve u svemu novi politički subjekti u entitetima Federacije BiH i RS BiH imaju šansu da donesu novinu sa starim i novim kadrovima. U Federaciji BiH je to nužno jer očito nešto ne štima. S toga sve prilike ukazuju da će doći do novog političkog aktivizma. Pokazati će se da li ima dovoljno “političke japije ” da se regeniraju stari politički subjekti i koliko je ostalo ” građe i materijala” za nove političke subjekte. Proces je krenuo.

Za sada se ništa ne može predvidjeti. Valjda se i ovi u vlasti “napamte” u Briselu i shvate da je u interesu građana da daju promtno/ hitno odgovore na svih 14 pitanja Evropske komisije. U protivnom “crno” nam se piše, jer ovi aktuelni sa “crnih lista” će nas u “crno zaviti”. Nove javne politike su lijek za državu BiH i način da se konačno krene.

Nova stranka u Federaciji BiH će pokazati dokle može dobaciti. Za početak je dobro da se procesi otkoče i da se krene. Bez kretanja nema promjena. Svakako na bolje.

Prihvati notifikacije