Svijet

Njihov CIK nije kao naš: Izbori u Berlinu bit će potpuno poništeni

Izbori za parlament grada-savezne pokrajine Berlin iz septembra prošle godine moraju biti u potpunosti ponovljeni, odlučio je Ustavni sud Berlina.

FOTO: CLEMENS BILAN/EPA
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

“Zbog teških sistemskih pogrešaka i mnogobrojnih propusta tijekom glasanja, izbori za zastupnički dom Berlina moraju biti ponovljeni”, rekla je predsjednica Ustavnog suda Berlina Ludgera Selting obrazlažući odluku o ponavljanju izbora.

Ona je dodala kako je temeljno načelo “jednakosti i slobode” prilikom glasanja u septembru 2021. bilo “teško povrijeđeno”. Selting je navela kako su se tokom izbora pojavili pogrešni i kopirani izborni listići, a na mnogim izbornim mjestima su i nedostajali. Neka izborna mjesta su bila zbog gužvi otvorena duže od dozvoljenih 18 sati.

Uloženo 35 primjedbi

Propusti su utvrđeni odmah nakon izbora, ali je trajao proces utvrđivanja nakon uloženih 35 primjedbi na tok izbora. Također, još je prije nekoliko sedmica odlučeno da se izbori za Bundestag, koji su održani u isto vrijeme kada i izbori za Senat Berlina, ponove u jednom dijelu izbornih jedinica u Berlinu.

Berlin je s 3.8 milijuna stanovnika najveći od njemačkih gradova-saveznih pokrajina. Od izbora prošle godine Berlinom vlada koalicija Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i stranke Ljevice na čelu s premijerkom-gradonačelnicom Franziskom Giffey (SPD).

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, nakon ponovljenih izbora upitan je ostanak ove koalicije na vlasti. Izbori bi trebali biti održani u roku od 90 dana.