Region

Novi protesti u Beogradu: Žele ponavljanje izbora, još dvije zastupnice štrajkuju glađu

Ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu u toku je četvrti protest s kojeg se traži poništavanje izbora na svim razinama, uključujući i one za odbornike Grada Beograda.

FOTO: NOVA.RS
FOTO: NOVA.RS

Protestanti su se i 21. decembra okupili na poziv najveće opozicijske koalicije “Srbija protiv nasilja”, koja tvrdi da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) rezultat izborne krađe.

Predstavnica koalicije Marinika Tepić, koja od 18. decembra štrajka glađu, rekla je novinarima na prosvjedu da će se štrajku priključiti još dvije opozicijske zastupnice, Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada.

“Uz poruku da ćemo borbu pojačati još više, sve dok se izbori ne ponište”, rekla je Tepić.

Jedan od lidera koalicije Miroslav Aleksić izjavio je da predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” dobili dozvolu Republičke i Gradske izborne komisije da izvrše uvid u birački popis, javlja Radio Slobodna Evropa.

Oni su takav zahtjev predali ranije 21. decembra jer, kako su naveli, “imaju dokaze da su izbori u Beogradu pokradeni”.

Aleksić je novinarima rekao i da je druga opozicijska koalicija NADA podržala zahtjev za poništavanjem izbora. Desna koalicija NADA je jedna od pet lista koja je na izborima 17. decembra prešla cenzus.

Vučić: ‘Najčišći i najpošteniji izbori’

SNS je odbacila navode o izbornoj krađi i prekrajanju volje građana. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su izbori održani 17. decembra “bili do sada najčišći i najpošteniji”.

On je rekao da državni organi Srbije sastavljaju “važno pismo o uplivu i miješanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način”.

Nije precizirao na koju državu misli, ali je tu informaciju najavio odgovarajući na pitanje kako gleda na kritike koje iz Njemačke stižu na račun regularnosti izbora.