Region

Izborna komisija u Srbiji odbacila zahtjev opozicije za poništenje izbora

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je 29. decembra da je odbacila prigovor opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) za poništavanjem izbora.

FOTO: AA
FOTO: AA

Kako je navela, ta lista za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtjev Republičkoj izbornoj komisiji, prenosi Beta.

Zamjenik predsjednika RIK-a Marko Janković rekao je da su taj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnijela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK na odlučivanje.

Naveo je da je “Srbija protiv nasilja” uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, odnosno da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje.

Pročitajte još

Dodao da je SPN zatražila poništenje na svim mjestima koja su u nadležnosti komisije, polazeći, kako je naveo, od “činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti”.

Više članova Republičke izborne komisije predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči.

Najveća opoziciona lista “Srbija protiv nasilja” optužila je nakon izbora vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, piše RSE.

Od tada se održavaju protesti na ulicama Beograda na kojim se traži poništavanje rezultata i ponavljanje izbora, nekoliko njenih lidera štrajkuje glađu, a studentske organizacije također su organizovale proteste.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Također, i dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.