Region

Vučić: Izbori u Beogradu bit će 2. juna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će izbori u Beogradu biti održani 2. juna, a da će se svi ostali izbori održati u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima.

FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Obraćajući se građanima u nedjelju navečer, Vučić je kazao da će konstitutivna sjednica Narodne skupštine, koja je trebala da se održi u ponedjeljak biti odgođena za sedam dana, javlja N1.

Istaknuo je i da će nova predsjednica Skupštine Ana Brnabić beogradske izbore raspisati 2. ili 3. aprila da bi bio maksimalan rok od 60 dana za njihovo održavanje.

Pozvao je i djelatnike MUP-a da, kako kaže, veoma restriktivno tumače Zakon o promjeni prebivališta, posebno prilikom promjene prebivališta, odnosno dobivanja prebivališta na teritoriju grada Beograda do datuma zaključenja biračkog popisa za beogradske izbore.

Prema njegovim riječima, važno je da se preporuke ODIHR-a poštuju, i o obuci i o broju birača na jednom biračkom mjestu.

Kada su u pitanju lokalni izbori, Vučić je kazao da će oni biti održani u zakonskim i ustavnim rokovima i da neće biti nikakvih podnošenja ostavki lokalnog rukovodstva kako bi se pomjerio datum lokalnih izbora.