Svijet

Grčka će na proljeće održati izbore

Grčka će održati parlamentarne izbore na proljeće, izjavio je u subotu premijer Kyriakos Mitsotakis, potvrđujući izvještaje lokalnih medija da vlada razmatra mogućnost održavanja izbora oko aprila.

FOTO: MILOŠ MISKOV / AA
FOTO: MILOŠ MISKOV / AA

Mitsotakisov mandat ističe u julu, a izbori će se održati po sistemu proporcionalne zastupljenosti, što otežava potpunu pobjedu bilo kom od kandidata, povećavajući šanse za drugi krug i period povećane političke neizvjesnosti.

– Izbori će biti održani na proljeće, u suštini u trenutku kada ćemo praktično iscrpiti naš četvorogodišnji mandat – izjavio je konzervativni premijer novinarima tokom turneje po sjevernoj regiji Evrosa.

Čelnik stranke Nova demokratija, koja prednjači u najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, dodao je da će se kandidovati u Evrosu iz simboličnih razloga.

U 2020. godini deseci hiljada tražitelja azila pokušali su da pređu u Evropsku uniju preko kopnene granice Grčke i Turske u Evrosu nakon što je Ankara saopćila da više neće sprečavati migrante u pokušaju da je pređu.

Napetosti između Grčke i Turske, istorijskih suparnica, ali i saveznica u NATO-u, ponovo su se razbuktale u posljednjim mjesecima.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 18. juni i mogli bi biti odgođeni, prenosi Reuters.