Magazin

Ne trebate mijesiti tijesto: Najlakši recept za domaći hljeb

Domaći hljeb nije tako teško napraviti kao što vam se čini. Ne morate ga čak ni mijesiti. Za pripremu će vam biti potrebna svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, sol i voda.

hljeb kruh domaci recept
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Najteži dio u cijelom postupku jest čekanje da se tijesto digne, ali i da se hljeb ohladi prije nego što ga možete narezati na kriške i uživati u okusu.

Pročitajte još

Imajte na umu da će vam u pripremi ovog recepta biti potreban lonac od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena.

Sastojci za hljeb:420 g pšeničnog brašna400 ml mlake vode2 čajne kašikice morske soli2 čajne kašikice instant-kvasca u prahu

Priprema hljeba:

Pomiješajte u velikoj zdjeli suhe sastojke: brašno, morsku sol i instant-kvasac. Ulijte toplu vodu u brašno i kuhačom miješajte sastojke dok ih ne povežete. Tijesto će biti vrlo mokro i mlitavo. Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.

Kada istekne to vrijeme, zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni zajedno s poklopljenom posudom od lijevanog željeza stavljenom unutra.Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na nekoliko mjesta.

Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu od lijevanog željeza i stavite peći u rernu poklopljeno 35 minuta.

Otklopite poklopac i pecite hljeb još 10-ak minuta da korica dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pustite da se hljeb ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta prije nego što u njega zarežete. Napravite sendvič ili ga poslužite kao prilog jelu. Prijatno!