Magazin

Mnogo je razloga da dan započnete sa sokom od mrkve

Bezbroj je razloga da već danas počnete sa praksom pijenja ovog prekrasnog narandžastog nektara.

sok od mrkve
FOTO: PIXABAY.

Mrkva je, uz cveklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća te je s opravdanim razlogom često sastavni dio prirodnih načina liječenja hroničnih oboljenja.

Pročitajte još

Poboljšava vid 

Premda se mrkva danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narandžastoj boji.

Upravo ta boja ukazuje na obilje karotenoida, točnije beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.

Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.

Usto, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od hroničnih oboljenja, poput srčanih bolesti.

Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije.

Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.

Zašto je važno piti sok od mrkve? 

Ako mrkvu konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šoljice soka trebat će vam oko pet mrkvi.

To znači da ćete konzumacijom samo jedne šoljice svježeg soka u svoj organizam unijeti puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.

Svakodnevnom konzumacijom jedne šalice soka od mrkve znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sok od mrkve također smanjuje tzv. loši holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti.

Jedna je studija također pokazala da povećan unos mrkve u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.