Magazin

Kažu da je ‘lijek za stotinu bolesti’: Zašto trebamo jesti kiseli kupus?

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narandžom. Tokom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiseloga kupusa kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C, odnosno skorbuta.

Čak je i tekućina dobivena kiseljenjem kupusa ljekovita. Rasol se udomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba vezanih uz probavni trakt te kao narodni lijek za smanjivanje oteklina na zglobovima.

Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore.

Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regeneriše jetru.

Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma. Osim toga, kiseli kupus ima samo 25 kalorija na sto grama pa je dobar i za one koji pokušavaju smršaviti, piše Skuhaj.hr.