Magazin

Kako na prirodan način očistiti masnu jetru: Evo koju hranu ni u ludilu ne bi trebalo da jedemo

Jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jeste jetra, koja služi kao filter.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Međutim, mnogi ne obraćaju pažnju na ovaj organ, a jedna od najčešćih dijagnoza jeste masna jetra.

“Masna jetra je dijagnoza koju sve češće postavljamo u našim ordinacijama, masnu jetru nalazimo čak i kod mladih, kod tinejdžera, pa i kod djece. Nešto češće poslije 40 -ih, 50 -ih godina. Moralo bi da bude bar 20 do 30% masti u toj cjelokupnoj jetri da bi mi mogli ultrazvukom da je dijagnostikujemo”, objasnila je doktorica Radmila Ješić Vukićević, u RTS Ordinaciji.

Doktorica ističe važnost fizičke aktivnosti, koja može doprinijeti pravilnom radu jetre.

“Ono što je važno, jeste, da se te kalorije koje se unesu, troše. Povećati fizičku aktivnosti, mogu pomoći i razni suplementi. Mi dajemo takozvane antioksidanse, vitamine C i E, to su jedina dva vitamina koji pomažu jetri da se u toj početnoj fazi očisti.

Najviše se koristi mediteranska ishrana, to znači da se iz ishrane uglavnom izbacuju svi ti masni proizvodi – prženje, pohovanje, grickalice, čipseve… Ishrana se uglavnom svodi na povrće, mahunarke – grašak, pasulj, buranija. Što se tiče mesa – manje crvenog mesa, da to uglavnom bude bijelo meso ili riba. Od tijesta, samo se za doručak preporučuje nešto od integralnih žitarica“, preporučuje doktorica Vukićević.