Magazin

Kako da razlikujete meso zdravih od bolesnih životinja?

Boja je jedna od glavnih kvalitativnih odlika mesa, te postoje odlike koje svaki potrošač i proizvođač treba da poznaje

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Ilustracija

Nakon klanja životinja potrebno je odrediti da li njihovo meso i unutrašnji jestivi organi potiču od zdravih ili bolesnih životinja. Ako potiču od bolesnih životinja mogu izazvati trovanja ljudi. Njihova upotreba je u tom slučaju zabranjena. Boja je jedna od glavnih kvalitativnih odlika mesa, ističe stručnjak za stočarstvo Kosovka Jakšić.

Meso zdravih krava je svijetlo crveno, suho, ponekad i mekano. Meso bikova je tamno crveno, čvrsto, grubo, suho i ima malo masnog tkiva. Meso volova ima tamno crvenu boju, manje je grubo i protkano masnim tkivom, prenosi Agroklub.ba

Kod bolesnih životinja meso je mekano, vlažno i ljigavo. Krv je tamnije boje. Žučna kesica je puna tečnosti (pantljičara, ehinokok). Slezena je povećana i promijenjene boje (to je uvijek znak da je životinja bolesna). Pluća su promjenljive boje, pod pritiskom se osjećaju mekši ili čvršći čvorići. Na bubrezima se mogu vidjeti mjehurići razne veličine, zagnojena mjesta. Krv je blijedocrvena, vodnjikava ili tamnocrvena: slabo se zgrušava ili se uopšte ne zgrušava, predstavio je stočarski stručnjak.

Stoga se preporučuje kupovina hrane isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.