Život

Jesu li insekti hrana budućnosti? 

Osim što su neprocjenjivi oprašivači usjeva i biljaka, učinkoviti razlagači otpada i ključni regulatori ekosustava, insekti mogu biti dio zdrave, održive i pristupačne prehrane za ljude i životinje.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Budući da svjetska populacija raste, bit će izazov zadovoljiti svačije prehrambene potrebe tradicionalnim izvorima proteina. Očekuje se da će se globalna populacija povećati za 2 milijarde ljudi u sljedećih 30 godina, pa će se i proizvodnja mesa vjerojatno morati udvostručiti kako bi se zadovoljila potražnja. 

Međutim, moramo razmišljati o značajnom utjecaju koji bi to imalo na okoliš jer znamo da je za uzgoj stoke potrebno puno zemlje – oko 70% ukupne površine koja se koristi za poljoprivredu – a usto stoka emitira do 18% svih emisija stakleničkih plinova koji uništavaju našu planetu i dovode do globalnog zatopljenja. 

S druge strane, ako Evropska unija želi ispuniti postavljene ciljeve održivog razvoja i zaustavljanje negativnih klimatskih promjena, moraju se početi tražiti drugi izvori proteina. Danas se već zna da se jestivi insekti mogu uzgajati korištenjem 50% do 90% manje zemlje u odnosu na uzgoj stoke i da proizvode oko 100 puta manje emisija stakleničkih plinova. Nadalje, insekte se može hraniti organskim otpadom – hranom koju inače bacamo.  

Hranjiva alternativa klasičnom mesu?

 

Iako tačan nutritivni sadržaj insekata ovisi o njihovoj vrsti, prehrani i stadiju životnog ciklusa, kukci mogu osigurati visokokvalitetne proteine i hranjive tvari za ljude i životinje koji su istovrijedni onima koje daju tradicionalno meso i riba. Bogati su i vlaknima i mikronutrijentima poput bakra, željeza i magnezija. Međutim, rizik od alergije na konzumaciju insekata uvelike varira, ovisno o vrsti koja se konzumira. Kako bi oni tek trebali postati novi izvor prehrane u Evropi, nužna su istraživanja kojima bi se utvrdila osjetljivost stanovništva na pojedine vrste. 

Jestivi kukci i održivost: zeleni izvor proteina? 

Proizvodnja i konzumiranje insekata smatraju se iznimno važnim i potrebnim. U prosjeku kukci mogu pretvoriti 2 kg hrane koju pojedu u 1 kg obroka za nas, dok je govedu za to potrebno približno 8 kg hrane. Kad se sjetimo koliko manje stakleničkih plinova proizvode kukci, prevaga opet ide na njihovu stranu, piše Index. 

Tradicionalna hrana u zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike 

Uobičajena je zabluda na našim prostorima da se kukce konzumira u vrijeme gladi, ali u većini slučajeva njih se konzumira zbog njihova okusa. Neke vrste insekata, poput gusjenica mopane u južnoj Africi, često se prodaju u luksuznim restoranima kao skupa poslastica.