Ekonomija

Znamo li šta jedemo? Čitajte deklaracije! Nova hrana od insekata

Obratite pažnju na latinske i domaće nazive koji su napisani na pakovanjima. Ako imate alergiju na rakove, mekušce i kućne grinje budite oprezni.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

U Evropskoj uniji dozvoljena je upotreba insekata u hrani, a potrošači bi trebali obratiti pažnju na sadržaj deklaracije. Do sada je nekoliko vrsta dobilo odobrenje i postalo prehrambenom namirnicom što je izazvalo burne reakcije širom Evrope. 

Uredbom o hrani EU je tačno određeno o kojim vrstama se radi i kojem obliku, odnosno stepenu razvoja insekata koji se prerađuju, najčešće u pastu ili brašno.

Šta piše na pakovanju?

Da bi znali prepoznati prisustvo insekata u sastavu proizvoda, obratite pažnju da li su napisani latinski i domaći nazivi, piše Agrarheute

Riječ je o njih četiri: Larve žutog brašnara Tenebrio molitor – u upotrebi su od 2021. godine. Može se prerađivati kao cijeli, osušeni insekt i u obliku brašna.Iste godine dobio je dozvolu i migratorni skakavac Locusta migratoria. Koristi se kao dodatak i to zamrznut, sušen (bez krila i nogu) ili mljeven.

Kućni zrikavac domesticus je dodat ovoj listi 2022. godine, a može da se koristi cijeli, zamrznut ili osušen zamrzavanjem i samljeven. U januaru 2023. odobrena je upotreba odmašćenog brašna od cvrčka kao aditiva.Mali brašnarAlfitobius diaperinus je dopušten od 2023. godine. Dodaje se keksima, tjestenini ili čipsu kao pasta ili brašno.

Oprez zbog alergija

Označavanje insekata u hrani je od vitalnog značaja za osobe koje pate od alergija. Naime, osobe koje pate od alergija na rakove, mekušce i kućne grinje mogu reagovati na hranu koja sadrži sastojke od insekata. Zbog toga trebaju pažljivo čitati deklaraciju na proizvodima. 

Zagovornici upotrebe ističu jednostavnu proizvodnju koja štedi resurse i prednosti ovakvih namirnica s aspekta hranjivosti. Insekti se odavno koriste u prehrambenim proizvodima. Na primjer, medonosne pčele i košenil (lat. Coccus cacti) možemo pronaći u boji karmina pod oznakom E 120, a koji su odavno sastojak voćnih gumenih bombona.

Hrana koja sadrži insekte

Potrošači koji žele izbjeći ovakve dodatke trebaju obratiti posebnu pažnju na proizvode kao što su hljeb, peciva, müslli, žitarice za doručak, pločice, granole, jela na bazi žitarica kao što su tjestenina i pizza, zatim u mješavinama za pečenje, raznim grickalicama, posebno onima koje sadrže kikiriki, puteru od kikirikija, čokoladi, mesnim prerađevinama, alternativnim proizvodima koji su zamjena za mlijeko i meso.

Čini se da će nove namirnice biti teško izbjeći, a rješenje može biti da sami proizvodite hranu ili barem ne koristite prerađenu.

Dok se poljoprivrednici diljem BiH bore s viškovima robe, u BiH gotovo svakodnevno stižu kamioni s hranom koja je, prema riječima stručnjaka, znatno niže kvalitete od domaće! Koliko se zapravo uvozi hrane u BiH, najbolje pokazuje podatak da je tokom 2020., kada je transport bio značajno usporen i otežan, uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda premašio tri milijarde KM.

Prihvati notifikacije