Život

Znate li koje države spaja najkraći međunarodni let na svijetu?

Udaljenost između međunarodnih zračnih luka Maya Maya i N'Djili iznosi tek 26 kilometara, odnosno oko 14 nautičkih milja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Putovanje avionom je odlična ideja kada trebate doći na teško dostupno mjesto ili želite prevaliti veliku udaljenost u što je moguće kraćem roku.

Najkraći komercijalni let je onaj između Westraya i Papa Westraya u sklopu Orkneyskih otoka u Škotskoj. Ovisno o udarima vjetra, s jednog na drugi otok može se stići za čak 47 sekundi, iako su za tu udaljenost od 2,7 kilometra obično potrebne oko dvije minute putovanja avionom.

Najkraći komercijalni internacionalni let, pak, je onaj između Kinshase i Brazzavillea.

Kongo i DR Kongo

Udaljenost između međunarodnih zračnih luka Maya Maya u Kongu i N’Djili u Demokratskoj Republici Kongo iznosi tek 26 kilometara, odnosno oko 14 nautičkih milja.

Avioprijevoznik AirFrance redovito prometuje više puta sedmično između ova dva grada, a let Boingom 777 ili Airbusom A330 obično traje između 35 do 45 minuta. Cijena karte u jednom smjeru iznosi oko 200-injak eura.

Od Kinshase do Brazzavillea i obratno možete i brodom preko rijeke Kongo. Ovisno o brzini plovila s jedne na drugu strane rijeke možete stići za pet do 30 minuta. U planu je izgradnja željezničkog mosta prijeko rijeke koja bi direktno povezala dva glavna grada, piše punkufer.