Magazin

Iznenadite sebe i ukućane sjajnom tortom sa bananama i plazmom

Kada vam je u zadnji čas potreban spas u vidu kolača, možete se prepustiti pravljenju ove jednostavne, kremaste poslastice.

FOTO: ILUSTRACIJA / PILLSBURY.COM
FOTO: ILUSTRACIJA / PILLSBURY.COM

Potrebno:

150 g plazme u komadu 150 g mljevene plazme 4 pudinga burbon vanila 250 g šećera (može i 200 g ukoliko ne volite baš slatko) 1 l mlijeka 250 ml slatke biljne pavlake 2-3 banane

Slatka pavlaka za ukrašavanje

Priprema:

Na dno kalupa prečnika 26 cm poslagati 150 g plazme u komadu.

Puding pomiješati sa polovinom šećera, a ostatak šećera staviti u šerpu, na srednju temperaturu, da se karamelizuje. Voditi računa da ne zagori.

Kada se karamelizuje šećer dodati 700 ml mlijeka, a ostatak mlijeka pomiješati sa pudingom.

Miješati šećer i mlijeko dok se skroz ne otopi, a zatim dodati puding i skuvati. Čim se skuva prebaciti u drugu posudu i umutiti mikserom, nižom brzinom. Prekriti streč folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

Umutiti slatku pavlaku, ali ne skroz već samo da se formira, pa dodavati u ohlađeni puding uz stalno mućenje.

Na kraju umiješati i 150 g mljevene plazme.

Na plazmu, koju smo posložili na dno kalupa, dodati pola fila, poređati banane isjeckane na kolutove i onda prekriti sa drugom polovinom fila. Ukrasiti slatkom pavlakom.