Magazin

OTJERAJTE UMOR Sok od narandže i lanenog ulja kombinacija koja vraća energiju

Ako vas muči umor, sok od narandže i lanenog ulja pomoći će vam da brzo vratite energiju.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Jednostavni šećeri koje naglo unosimo u organizam konzumacijom slatkiša brzinsko su rješenje za podizanje energije koje traje između 15 i 40 minuta. To, naravno, nije zdrava opcija za bustanje energijom.

Dugotrajniji rezultat pružiće vam upravo narandža u kombinaciji s lanenim uljem. Ona je bogata vitaminom C, kalcijumom i folnom kiselinom, a ulje je tu da uspori uzlazak voćnih šećera iz narandže u krvotok i tako osigurava ravnomjerno stvaranje energije u trajanju od nekoliko sati.

To nije jedina prednost konzumiranja ove zdrave namirnice. Takođe će vam pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti pluća, a medicinska istraživanja prokazala su da redovno korištenje lanenog ulja smanjuje povišeni krvni pritisak.

Nutricionisti preporučuju da se laneno ulje koristi kao dodatak ishrani, ali bez termičke obrade jer bi kuvanje na visokoj temperaturi uništilo zdrave masnoće u ulju. Stoga ga dodajte u gotova jela, sosove, salate i supe.

Sastojci:

3 oljuštene narandže

1 kašika lanenog ulja

1 dl hladne vode

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte. Ako nemate blender, ručno iscijedite sok od narandže, u njega dodajte ulje i vodu pa dobro promiješajte.

Sok od narandže i lanenog ulja možete konzumirati svakodnevno, piše Ljepotaizdravlje.