Magazin

Meke knedle od griza za supu koje uvijek ispadaju savršene: Trik je u ovome

Ako supu ne možete zamisliti bez knedli od griza, ali kod svake pripreme dobijete previše tvrde knedle ili knedle koje se raspadaju, imamo recept s kojim nema greške.

FOTO: RITAE/PIXABAY.COM
FOTO: RITAE/PIXABAY.COM

Možda se ne čini tako, ali priprema mekih griz knedli za supu prava je mala umjetnost i postoje pravila koja će vam pomoći da ih savršeno pripremite svaki put.

Pročitajte još

Najmekše knedlice za supu

Ako supu ne možete zamisliti bez knedli od griza, ali pri svakoj pripremi dobijete previše tvrde knedle ili knedle koje se raspadaju, imamo recept s kojim nema greške. Možda se ne čini tako, ali priprema mekih griz knedli za supu prava je mala umjetnost i postoje pravila koja će vam pomoći da ih savršeno pripremite svaki put.

Najmekše knedlice za supu

Ako ste ikada pripremali knedle od griza za supu, sigurno ste jednostavno dodali griz u jaje, promešali i nadali se najboljem. Manje je poznato da za mekane knedle postoji točan recept. Osim što u jaje treba dodati točan broj kašika griza i ulja, tajna najmekših knedli za supu je u vremenu pripreme. Umjesto da ih odmah ukuvate nakon pripreme, smjesa za knedle trebala bi odstoji barem pola sata, a ako imate vremena, i duže. Zato knedle nemojte pripremati u zadnji čas nego im posvetite barem pola sata prije ukuvavanja u supu.

Neki knedle vole tvrđe

Iako će skoro svako uživati u pahuljasto mekim knedlama, drugi ipak vole nešto tvrđe knedle od griza. Ako ste i vi među njima, ne brinite, ovaj recept lako se može promijeniti. Sve što trebate napraviti je da dodate još koju kašiku griza u smjesu i dobro promiješate. Bilo da pripremate meke ili tvrde griz knedle za supu, svakako ih ostavite da stoje barem pola sata. Ako ne odstoje pola sata, mogle bi biti sirove u sredini.

Recept

Sastojci za knedle:

1 veliko jaje

4 kašike ulja

8 kašika griza (ravnih kašika!)

2 prstohvata soli

Priprema knedli:

U posudici dobro razmutite jaje s dva prstohvata soli.

U jaje dodajte ulje i nastavite da miješate.

U smjesu dodajte osam ravnih kašika griza i miješajte dok ne dobijete smjesu koja nije jako gusta, ali ni previše rijetka.

Ostavite da smjesa za knedle stoji barem pola sata.

Pomoću kašike oblikujte jednu po jednu griz knedlicu i ukuhajte je u vruću supu.

Knedle kuhajte oko pet minuta i poslužite ih uz još toplu supu.