Kolumne

RJEČNIK POP KULTURE: Sean Connery bio je pravi James Bond

Tomas Sean Connery rođen je 25. avgusta 1930. godine u škotskom gradu Edinburgu. Sa trinaest godina bio je izbačen iz škole. Pre nego što se opredijelio zaposao glumca, Connery je preživljavao radeći kao model i baveći se bodi-bildingom.

FOTO: TWITER
FOTO: TWITER

Sa dvadeset godina, ovaj snažni momak, izuzetno muževne pojave, bio je slika i prilika pravog britanskog džentlmena. Tražio je pravu priliku glumeći upozorišnim predstavama, sve dok 1962. nije dobio ulogu u filmu “Doktor No”. Bila je to filmska adaptacija romana Iana Fleminga o superšpijunu Jamesu Bondu.

Connery je ulogu Bonda toliko dobro odigrao da je vrlo brzo dobio statusikone šezdesetih godina, superstar koji je postao san miliona žena i uzor miliona muškaraca. Sean Connery je izgledao baš kao pravi James Bond, sofisticiran, opasan, inteligentan, duhovit i beskrajno šarmantan.

Glumio je potom u nekoliko kultnih filmova iz šezdesetih, Hičkokovom “Marni” i Lumetovom “Brdu”. Conneryev Bond u filmovima “Operacija grom”, “Samo dvaput se živi”, “Goldfinger”, “Dijamanti su večni” i “Nikad ne reci nikad” postao je filmska poslastica za svakog zaljubljenika u ovu umjetnost.

Sedamdesetih godina igrao je u nekoliko veoma uspjelih filmova kao što su Bormanov “Zardoz”, Hustonov “Čovjek koji će postati kralj”, Lesterov “Robin i Marijana”.

“Indijani Džounsu II”, “Izlazećem suncu”, i “Nesalomljivima”, za koji je dobio Oskara. Veliki je ljubitelj i finansijer škotskog nacionalnog teatra i jedan od onih tradicionalista koji je sa ponosom nosio kilt.

Iako je bezbroj ljepotica, barem u brojnim fimovima, završilo u njegovom zagrljaju, ostao je vjeran jednoj jedinoj ženi. Preminuo je 2020. godine.