Magazin

Upala grla: Napravite čaj koji dokazano ublažava grlobolju

U toku je sezona virusnih i bakterijskih infekcija koje sa sobom donose mnoge neugodne nuspojave, poput upaljenog grla.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Mnogi će zbog grlobolje prvo potražiti pomoć u apoteci i posegnuti za pastilama ili sprejevima, ali mnogo je onih koji su pobornici domaćih metoda saniranja spomenute zdravstvene boljke.

Ako ste među potonjima, onda se morate upoznati sa svim dobrobitima bijelog sljeza.

Bijeli ili pitomi sljez (lat. Althaea officinalis) je višegodišnja biljka iz porodica sljezovki koja može narasti do 150 centimetara visine. Latinski naziv biljke upućuje na njezina ljekovita svojstva. Naime, bijeli sljez pripada rodu Althaea čiji naziv dolazi od riječi althainein (liječiti) i althos (ljekovito sredstvo).

Najljekovitiji dio bijelog sljeza je njegov korijen od kojeg se pravi čaj. Taj napitak stoljećima služi kao sredstvo za umirivanje upaljenog grla, a pomaže kod posljedica bronhitisa i raznih bolesti pluća.

Studija iz 2019. pokazala je da korijen bijelog sljeza može ponuditi brzo olakšanje za simptome povezane s respiratornim stanjima. To je zato što korijen bijelog sljeza pomaže u izgradnji zaštitnog omotača koji oblaže sluznicu usta i grla te na taj način ublažava iritaciju i oticanje.

Ova biljka također može smanjiti simptome suhog i iritirajućeg kašlja. Njezin korijen otpušta nakupljenu sluz u nosu, grlu i plućima da bi je lakše iskašljali. Iz tog razloga sljezov čaj se preporučuje kao prirodni lijek za grlobolju, piše portal Kreni Zdravo koji donosi i recept za čaj.

Sastojci za čaj od bijelog sljeza:

Prelijte dvije kašike suhog korijena bijelog sljeza s 2,5 dl mlake ili hladne vode.

Ostavite da odstoji najmanje jedan sat, idealno dva sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi.

Nakon toga čaj malo zagrijte. Po želji možete dodati meda.

Prihvati notifikacije