Listovi prije cvjetanja, a maslačak cvjeta od marta do maja, korijen se vadi u proljeće i u jesen, a stabljika u periodu cvjetanja.
Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isiječe da maslačak ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.
Kako se pravi salata od maslačka?
Potrebno je:
svježi listovi maslačka
maslinovo ulje
morska sol
limun
bijeli luk
Priprema:
Svježe listove maslačka operite, nasjeckajte i stavite u zdjelu. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna i dodajte dva, tri čena bijelog luka.
Sok od maslačka
Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje svježe iscijeđen sok. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscijede. Dvije kašičice tako dobivenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri sedmice.
Sirup od maslačka za jačanje organizma
Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam, a priprema se jednostavno: Dvije šoljice cvjetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u bocu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.
Čaj od maslačka
Preko dvije kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuhajte minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procijedite, javlja Agrosavjet.
Čaj za čišćenje jetre
Potrebno je: 20 g maslačka10 g smilja20 g mente10 g kantariona20 g nevena20 g koprive
U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procijediti. Pijte tri puta po jednu šolju na 10 minuta prije obroka. Ovaj čaj je odličan za čišćenje jetre, piše Večernji list.