Svijet

Ukrajina smijenila šestero zamjenika ministra odbrane

Ukrajinska vlada u ponedjeljak je smijenila šest zamjenika ministra odbrane nakon imenovanja novog ministra odbrane tokom ovog mjeseca.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Vlada nije navela razloge za smjene, ali su takvi potezi uobičajeni nakon imenovanja novog ministra. Među smijenjenima je i Hanna Maliar, koja često objavljuje javna ažuriranja o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Rustem Umerov postao je ministar odbrane prije manje od dvije sedmice, zamijenivši Oleksija Reznikova.

Ministarstvo je bilo praćeno medijskim navodima o korupciji dok je Reznikov bio na toj funkciji, iako se on sam nije suočio s optužbama za korupciju.

“Ponovno pokretanje. Počeli smo. Nastavljamo. (Ministarstvo) nastavlja da radi kao i obično”, navodi Umerov u objavi na Facebooku.

Novinski website Ukrainska pravda citirao je neimenovane izvore iz vlade koji su kazali da su svi zamjenici ministara dobrovoljno podnijeli ostavke na zahtjev Umerova i da se neće vraćati na svoja mjesta.

Rečeno je da su u toku konsultacije o kandidatima za njihovu zamjenu, a citirao je i izvor blizak ministarstvu koji je kazao da je u ministarstvu “u toku potpuni remont”.

Umerov je kazao da njegovi prioriteti uključuju pretvaranje ministarstva u glavnu instituciju za koordinaciju ukrajinske vojske, povećanje vrijednosti koja se pridaje pojedinačnim vojnicima, razvoj ukrajinske vojne industrije i borbu protiv korupcije.

Maliar, pravnica za procesuiranje ratnih zločine, bila je zamjenica ministra odbrane od 2021. godine, a njeno najnovije ažuriranje o ratu u Ukrajini pojavilo se u ponedjeljak ujutro.

Ona se prošle sedmice suočila s kritikama nakon što je prvobitno javila da su ukrajinske snage ponovo zauzele istočno selo od ruskih snaga, ali je kasnije rekla da je njen izvještaj netačan i da se oko sela još uvijek vode borbe. Vojska je potom objavila njegovo zauzimanje sljedećeg dana, ali Rusija je otada negirala da je izgubila kontrolu nad selom, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije