Svijet

Rusija osudila odluku SAD-a da Ukrajini isporuči municiju s osiromašenim uranijumom

Rusija je u četvrtak osudila odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da isporuče Ukrajini granate sa osiromašenim uranijumom, nazvavši to "veoma lošim vijestima", prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov podsjetio je da je upotreba ove municije u bivšoj Jugoslaviji imala “veoma tužne posljedice koje su zabilježile međunarodne organizacije”.

Upotreba ovakvih granata, kako je rekao, “dovela je do galopirajućeg povećanja broja oboljelih od raka i drugih bolesti”.

“Ove posljedice osjećaju se i na potomcima onih koji su na neki način došli u kontakt i bili u područjima upotrebe ovog oružja”, navodi se.

On je upozorio da će odgovornost za posljedice upotrebe granata s osiromašenim uranijumom u potpunosti snositi SAD.

Pentagon je u srijedu najavio dodjelu još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 175 miliona dolara, koji je po prvi put uključivao granate s osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams.

Upitan o planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina da se obrati na sastanku Grupe 20 u Indiji, Peskov je rekao to nije u planu.

“Sav posao će obaviti ministar vanjskih poslova”, rekao je Peskov.

Osvrćući se na spekulacije o mogućoj posjeti sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una Rusiji, Peskov je rekao da nema šta da kaže o tome.

Što se tiče bilateralnih odnosa sa Sjevernom Korejom, rekao je da Moskva cijeni veze s Pjongjangom.

“Imamo svoje odnose s Pjongjangom, cijenimo te odnose, to je naš susjed i mi ćemo, naravno, nastaviti da razvijamo odnose s njima bez obzira na mišljenja drugih zemalja”, rekao je Peskov.

Što se tiče odluke Armenije da održi zajedničku vojnu vježbu sa SAD-om, Peskov je rekao da to neće doprinijeti stabilizaciji u regionu.

Armenski premijer Nikol Pashinyan izjavio je u četvrtak da je Azerbejdžan rasporedio više vojnika na granici s Armenijom i na liniji razdvajanja s regionom Nagorno-Karabaha. Prema njegovom mišljenju, “situacija je takva da međunarodna zajednica, države članice Vijeća sigurnosi UN-a treba da poduzmu ozbiljne mjere kako bi spriječile novu eskalaciju u regionu”, rekao je armenski premijer.

U srijedu je armensko Ministarstvo odbrane objavilo da će se zajedničke američko-armenske vojne vježbe “Eagle Partner 2023” održati na teritoriji Armenije od 11. do 20. septembra.

Prihvati notifikacije