Svijet

Ukrajinci se probili do zadnjeg sloja Surovikinove linije? Analitičar: Evo šta ih sad čeka

"Ukrajinsko pješaštvo doseglo je treći i posljednji sloj ključne ruske odbrane u regiji Zaporižja", tvrdi analitičar Instituta za proučavanje rata.

FOTO: EPA-EFE/JAVIER CEBOLLADA
FOTO: EPA-EFE/JAVIER CEBOLLADA
Ukrajinci spremaju kontra ofanzivu

“Možda se spremaju probiti Surovikinovu liniju kod Verbovea, iako zmajevi zubi i jarci još nisu demontirani kako bi mogla proći teška oprema”, rekao je analitičar George Barros. Područje oko ovog sela na južnoj bojišnici i obližnji Robotine smatraju se jednima od najjače utvrđenih na bojišnici.

Vojnici se sada suočavaju s odbrambenim rovom punim ruskih vojnika prije nego što mogu napredovati, rekao je Barros. Naglasio je da će Ukrajina, kada probije treći sloj odbrane, i dalje biti suočena s terenskim utvrdama iza glavne crte.

“Geolocirane snimke objavljene 4. septembra pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do položaja istočno od ruskih protutenkovskih jaraka i zmajevih zuba koji su dio troslojne obrane neposredno zapadno od Verbovea. Geolocirane snimke objavljene 4. septembra pokazuju da je ukrajinsko lako pješaštvo također napredovalo dalje u nizu pripremljenih ruskih odbrambenih položaja duž ceste koja ide sjeverozapadno u Verbove.

Druge geolocirane snimke objavljene 4. septembra pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do ruskih odbrambenih položaja između Robotine (10 km južno od Orihiva) i Novoprokopivke (13 km južno od Orihiva). Ukrajinske snage proširuju proboj koji su već napravile u jednom ruskom odbrambenom sloju i navodno manevriraju više opreme i osoblja u taktička pozadinska područja ovog sloja”, objavio je u svojoj analizi Institut za rat.

“Čini se da ukrajinske snage napreduju u neposrednoj blizini još neprobijenog ruskog odbrambenog sloja koji se proteže sjeverozapadno od Verbovea do sjeverno od Solodke Balke (20 km južno od Orihiva) s pješačkim napadima i teškom topničkom vatrom na ruske položaje dalje i južno od ovog sloja. Raspoređivanje ukrajinske teške opreme i značajnijih snaga u tim područjima nego što je ISW do sada primijetio ukazivalo bi i na proboj ovog ruskog odbrambenog sloja i na pokušaj da se taj proboj proširi”, dodaju u analizi.

Rusi tvrde da da ojačavaju jedinice

Rusko Ministarstvo odbrane, pak, tvrdi da su ruske snage “poboljšale svoju taktičku situaciju” u blizini Robotinea i Verbovea 4. septembra, iako ISW tvrdi da nije primijetio dokaze o ruskom napredovanju u tom području, prenosi Index.hr

“Geolocirane snimke objavljene 4. septembra pokazuju elemente formacije Spetsnaz “Osman” kako djeluju u blizini Verbova. Snimka objavljena 4. septembra navodno prikazuje elemente satnije “Pryzrak” (Duh) 291. motorizirane streljačke pukovnije kako djeluju duž linije Kopani-Nesterjanka (10-12km jugozapadno Orihiv) i elemente 5. satnije 429. motorizirane streljačke pukovnije koji djeluju u blizini Zherebyanky (26km jugozapadno od Orihiva).

“Malo po malo dobivamo zamah”

Podsjetimo, ukrajinski generali jučer su tvrdili da su probili moćnu rusku prvu crtu odbrane na jugu pa bi protuofanziva pokrenuta ranije ovog ljeta mogla dobiti na zamahu.

“Da, istina je. Malo po malo, mislim da dobivamo zamah”, odgovara Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, na pitanje je li se dogodio prijelomni trenutak.

“Sada smo između prve i druge odbrambene crte”, rekao je britanskom Observeru ukrajinski brigadni general Oleksandr Tarnavski.

Njegove su riječi u suglasju s istupom glasnogovornika Bijele kuće Johna Kirbyja, koji je u petak rekao novinarima u Washingtonu da su ukrajinske snage “postigle određeni uspjeh protiv druge ruske linije”.

Koliko god je teško procijeniti tačnu prirodu i smjer napredovanja Ukrajine, jasno je da je Kremlj uznemiren. Nedavno je Rusija poslala elitne trupe iz drugih dijelova bojišnice da pojačaju odbranu između Robotina i ključnog cestovnog i željezničkog čvorišta Tokmaka, koji se nalazi 21 km južno. Prema vašingtonskom Institutu za proučavanje rata (ISW), ovo se događa treći put od juna.

“Drugo bočno raspoređivanje u rasponu od nekoliko sedmica ukazuje na sve veću zabrinutost Rusije oko stabilnosti ruske odbrane”, izvijestio je ISW u svojoj procjeni od 1. septembra.

Ovo je, tvrde ukrajinski stručnjaci, dio plana – prisiljavanje Moskve da premješta jedinice na prvoj liniji s jednog mjesta na drugo, što ih onda iscrpljuje.

“Pokušavamo uključiti njihove rezerve i iscrpiti ih”, kaže Serhij Kuzan iz Ukrajinskog centra za sigurnost i saradnju, kijevskog think tanka s bliskim vezama s vojskom. Sljedeći je zadatak, kaže Kuzan, iskoristiti svaki znak ruske slabosti: “Glavno je proširiti ovaj mostobran. Neće biti naredbi da se ide dublje dok to ne učinimo.”

Unatoč očito sporom napretku ofanzive od juna, Kuzan kaže da se temeljni cilj nije promijenio: kontrola juga. Kako će to izgledati do zime, otvoreno je pitanje.

Prihvati notifikacije