Svijet

Blinken najavio novi paket američke pomoću Ukrajini od milijardu dolara

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novi paket pomoći Ukrajini od milijardu dolara i saopćio je da je došlo do napretka u ukrajinskom kontranapadu na Rusiju posljednjih sedmica.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Blinken se tokom posjete Ukrajini u Kijevu sastao sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmigalom i ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Blinken je naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati Ukrajinu.

On je najavio novi američki paket pomoći Ukrajini od milijardu dolara.

“Kontranapad koji je u toku dobio je zamah posljednjih sedmica. Ovaj zamah će se ubrzati s novom pomoći koju ćemo dati Ukrajini“, kazao je Blinken.

U okviru novog paketa pomoći, Ukrajini će biti dato 175 miliona dolara pomoći za odbranu. Ova pomoć uključuje rakete raketnog sistema visokih performansi (HIMARS), oklopne raketne sisteme Javelin, protivtenkovske sisteme i municiju za tenkove Abrams.

Pored toga, 300 miliona dolara iz novonajavljenog paketa uključuje podršku za sprovođenje zakona za uspostavljanje reda u oslobođenim regionima.

Također, 100 miliona dolara od paketa biće dato kao “strano vojno finansiranje”, a 206 miliona dolara biće dato kao humanitarna pomoć. Preostali dio će biti uspostavljen za dugoročne potrebe Ukrajine.

Prihvati notifikacije