Svijet

Blinken upozorava: "Bez dodatne američke pomoći, Ukrajinci..."

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da su dobici Ukrajine u dvogodišnjim borbama dovedeni u pitanje bez novih američkih sredstava, dok je šef NATO-a posjetio Washington kako bi lobirao u Kongresu.

FOTO: AA
FOTO: AA
Arhiva

Desetine milijardi dolara američke pomoći poslane su Ukrajini od invazije u februaru 2022. godine, ali republikanski poslanici su oklijevali da nastave podržavati Kijev, rekavši da mu nedostaje jasna završnica dok se borba protiv snaga predsjednika Vladimira Putina nastavlja.

Dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg to iznio tokom posjete Washingtonu, Blinken je ponudio sve strašniju sliku izgleda Ukrajine bez odobrenja SAD za takozvano dodatno finansiranje.

– Bez toga, jednostavno rečeno, sve što su Ukrajinci postigli i što smo im pomogli da postignu biće ugroženo – rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.

– U odsustvu te dopune, poslaćemo snažnu i pogrešnu poruku svim našim protivnicima da nismo ozbiljni po pitanju odbrane slobode, odbrane demokratije – rekao je on.

– To će jednostavno ojačati Vladimira Putina da može nekako nadživjeti Ukrajinu i nadživjeti nas –  dodao je.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri 61 milijardu dolara nove pomoći Ukrajini.

Ali razgovori su zaglibili jer su republikanski zastupnici – bijesni zbog rekordnih tokova migranata preko granice SAD-a sa Meksikom – zahtijevali velike promjene u imigraciji i politici kontrole granica u zamjenu za odobravanje više novca za Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da će se u utorak sastati s američkim zakonodavcima i iznijeti argumente da je podrška Ukrajini “u našem vlastitom sigurnosnom interesu”.

– Bit će tragedija za Ukrajince ako predsjednik Putin pobijedi, ali će također učiniti svijet opasnijim, a sve nas nesigurnijim – rekao je Stoltenberg.

– To će ohrabriti druge autoritarne lidere – ne samo predsjednika Putina, već i Sjevernu Koreju, Iran i Kinu da koriste silu – rekao je.