Svijet

Pentagon najavio novi paket pomoći Ukrajini od 600 miliona dolara

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) objavilo je novi paket pomoći Ukrajini od 600 miliona dolara, samo dan nakon posjete državnog sekretara Antonyja Blinkena i obećanja milijarde dolara nove vojne i humanitarne pomoći.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Pentagon je naveo da će dugoročni paket pomoći, za koji se očekuje da će se koristiti za kupovinu određenog broja naoružanja i vojne opreme, biti obezbijeđen preko ukrajinske Inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI).

Paket, koji uključuje opremu za održivost i integraciju ukrajinskih sistema protivzračne odbrane, opremu za raketni sistem visokih performansi (HIMARS), artiljerijske granate, vozila za elektronsko ratovanje, municiju za uništavanje i opremu za uklanjanje mina, a takođe će uključivati ​​i obuku.

Paket pomoći uslijedio je dan nakon što je Blinken najavio novi paket pomoći toj zemlji u vrijednosti od milijardu dolara tokom svoje posjete Ukrajini.

Blinken je, najavljujući novi američki paket pomoći Ukrajini od milijardu dolara, rekao: “Kontranapad koji je u toku dobio je zamah posljednjih sedmica. Ovaj zamah će se ubrzati s novom pomoći koju ćemo dati Ukrajini”.

U okviru paketa pomoći u pitanju, Ukrajini će biti dato 175 miliona dolara pomoći za odbranu.

Pored toga, 300 miliona dolara iz novonajavljenog paketa uključuje podršku za sprovođenje zakona za uspostavljanje reda u područjima preuzetim od Rusije.

Prihvati notifikacije