Svijet

SAD dijele dokaze o ruskim ratnim zločinima sa sudom u Hagu

Bidenova administracija je saopćila da je počela dijeliti dokaze s Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Saopćenjem je okončan višemjesečni spor unutar administracije oko tog pitanja, u kojem su Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) i State department podržali saradnju sa MKS, a Pentagon se opirao uz obrazloženje da bi to podrazumijevalo podršku međunarodnom sudu koji bi jednog dana mogao tražiti krivično gonjenje američkih vojnika.

Tiha odluka da se s tužiocem MKS-a Karimom Khanom počnu dijeliti informacije o ruskim ratnim zločinima, sugeriše da je, nakon oko četiri mjeseca odlaganja, Joe Biden zauzeo konačni stav, zaključuje Guardian.

“Mogu potvrditi da će SAD podijeliti dokaze s MKS-om”, rekao je američki zvaničnik za Guardian.

“Predsjednik je bio jasan od početka ruskog napada na Ukrajinu: mora postojati odgovornost za počinioce i pomagače ratnih zločina i zvjerstava u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik NSC-a.

“Podržavamo niz međunarodnih istraga za identifikaciju i pozivanje na odgovornost odgovornih, uključujući preko Ureda glavnog tužioca Ukrajine, Zajedničkog istražnog tima preko Eurojusta, Misije Ujedinjenih nacija za praćenje ljudskih prava, ekspertskih misija osnovanih u okviru OSCE-ovog ‘Moskva Mehanizma’, i Međunarodni krivični sud između ostalih,” rekao je, te dodao:

“Konkretno o MKS-u, nećemo razgovarati o pojedinostima I o bilo kakvoj saradnji, što je u skladu sa sudskom praksom da zahtjeve za saradnju tretira na povjerljiv način.”

Kako navodi New York Times, koji je prvi objavio odluku, administracija je u utorak počela obavještavati članove Kongresa o novoj politici.

Prihvati notifikacije