Svijet

EU planira koristiti novac od oduzete ruske imovine za Ukrajinu: Šest zemalja se protivi

EU će uskoro predložiti svojim članicama plan da iskoriste zamrznutu imovinu, oduzetu od ruskih državljana povezanih s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kako bi kupili oružje i municiju za Ukrajinu.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Plan EU dolazi nakon više od dvije godine rata u Ukrajini. Tokom tog perioda, mnogo se diskutovalo o tome šta treba da se uradi sa zamrznutom imovinom ruskih državljana u Evropi. Ipak, čak i s ovim planom brojne zemlje nisu zadovoljne.

Prije svega, plan je zabrinuo članice EU koje nisu članice NATO-a, koje su insistirale da se iskorišteni novac ne troši na kupovinu oružja. Radi se o Austriji, Malti, Kipru i Irskoj. Čini se da je njihov zahtjev ispunjen, zato što će, kako piše Politico, oni imati mogućnost da izađu iz ovog plana.

Međutim, vrijedi istaći i da postoje dvije države koje bi opet mogle plan zaustaviti. Riječ je o Slovačkoj i Mađarskoj, dvije članice EU koje imaju vlast blisku režimu u Moskvi.

Pored ovih šest zemalja koje bi mogle biti izričito protiv, tri države su zabrinute oko potencijalnih legalnih i finansijskih rizika. Radi se o Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Članice EU će glasati o ovom prijedlogu u srijedu, 8. maja. Ako bude odobren, plan bi otvorio put da EU do jula prenese između 2,5 milijarde i 3 milijarde eura kako bi podržala odbranu Ukrajine od ruske agresije.