Svijet

Ubica s Floride napisao je tri rasistička manifesta: "Mrzio je crnce"

Muškarac koji je ubio troje ljudi u rasistički motivisanom napadu na Floridi jasno je izrazio svoju mržnju prema crncima, rekla je policija.

FOTO: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
FOTO: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ryan Christopher Palmeter (21) ispalio je jedanaest metaka u ženu koja je sjedila u svom automobilu u Jacksonvilleu, prije nego što je ušao u trgovinu i upucao još dvije osobe. Šerif T K Waters rekao je da je potom okrenuo pištolj prema sebi i ubio se.

Gradonačelnica Donna Deegan rekla je da je to bio “zločin pun mržnje”, potaknut rasističkom mržnjom. Na konferenciji za medije u nedjelju Waters je potvrdio da Palmeter nije imao kriminalni dosje i živio je sa svojim roditeljima u okrugu Clay.

Napisao tri manifesta

Palmeter je napisao nekoliko manifesta, za svoje roditelje, medije i savezne agente, u kojima je detaljno opisao svoju mržnju prema crncima, rekla je policija. Waters je rekao da ti manifesti “detaljno opisuju odvratnu napadačevu ideologiju mržnje”.

“Sve u svemu, ovaj napad bio je rasno motivisan i mrzio je crnce. Manifest je, sasvim iskreno… dnevnik luđaka”, rekao je pa dodao: “Znao je šta radi. Bio je 100% pribran. Znao je šta radi i opet, razočaravajuće je što bi iko išao tako daleko da nekoga povrijedi.”

Palmeter je legalno nabavio svoje oružje, rekla je policija. Waters je rekao da je Palmeter bio privremeno zadržan 72 sata 2017. godine prema Bakerovom zakonu, zakonu o mentalnom zdravlju koji omogućava prisilno zadržavanje pojedinca na liječenju.

“Problem nije bio u dostupnosti oružja, nego u tome što je bio loš čovjek”

Ali šerif je, obraćajući se novinarima, rekao da problem nije u dostupnosti oružja, već u tome što je ubica “loš čovjek”. Pozvao je ljude da “ne traže smisao u besmislenom činu nasilja”. Policija iz Jacksonvillea prikazala je videosnimak nadzorne kamere na konferenciji za medije koji pokazuje trenutak kada je Palmeter prišao automobilu u kojem je ubio prvu ženu.

Zatim je prikazan snimak koji prikazuje kako ulazi u trgovinu. Waters je također potvrdio da je Palmeter pustio neke ljude iz trgovine bez povređivanja. “Zašto? Ne znam. Neki od njih bili su bijeli, ali vjerujem da je bilo i nekoliko koji nisu bili”, rekao je.

Tužitelj Merrick Garland rekao je u nedjelju da Ministarstvo pravde “istražuje ovaj napad kao zločin iz mržnje i čin rasno motivisanog nasilnog ekstremizma”.

“Nijedna osoba u ovoj zemlji ne bi trebala živjeti u strahu od nasilja motivisanog mržnjom, a nijedna porodica ne bi trebala tugovati zbog gubitka voljene osobe zbog mržnje”, rekao je. Napad se dogodio manje od milje od historijsko crnačkog Univerziteta Edwards Waters, prenosi Index.

Palmeter je prvo otišao do kampusa univerziteta, gdje ga je zaštitar zamolio da se identifikuje, rekli su sa univeriteta u izjavi. Kad je odbio, zamoljen je da ode. “Pojedinac se vratio u svoj automobil i napustio kampus bez incidenata.”

Waters je rekao da je napadač potom viđen kako oblači pancirku i masku prije nego što je napustio kampus. Univerzitet je bilo zatvoren nakon pucnjave.

Prihvati notifikacije