Svijet

SAD: U prvoj polovini godine najviše mrtvih u masovnim pucnjavama do sada

U SAD-u je u prvoj polovini 2023. godine zabilježen rekordan broj masovnih ubistava, 28, izvijestio je Associated Press, dok se kreatori politike bore za suzbijanje oružanog nasilja širom zemlje.

FOTO: ILUSTRACIJA/VOANEWS.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/VOANEWS.COM

U analizi AP-a navodi se da je u tom razdoblju ubijeno 140 žrtava.

Sva osim jednog masovnog ubistva, pod čim se smatraju događaji u kojima je ubijeno četiri ili više ljudi, ne uključujući počinioca, uključivala su vatreno oružje.

“Kakva jeziva prekretnica”, rekao je za AP Brent Leatherwood, čije je troje djece bilo u razredu u privatnoj kršćanskoj školi u Nashvilleu u martu kada je bivši učenik ubio šest osoba.

“Nikad ne mislite da bi vaša porodica mogla biti dio takve statistike.”

Baza podataka koju održavaju The Associated Press i USA Today u saradnji sa Univerzitetom Northeastern prati nasilje velikih razmjera od 2006. godine.

Bilans iz 2023. nadmašio je prethodnu najveću brojku od 27 masovnih ubistava iz druge polovine 2022.

Zapanjujuća statistika

James Alan Fox, profesor kriminologije na Univerzitetu Northeastern, nikada nije zamišljao ovakve rekorde, kad je prije otprilike pet godina počeo nadzirati bazu podataka.

“Činjenica da ih je 28 u pola godine je zapanjujuća statistika.”

Masovna ubistva rastu s ukupnim porastom oružanog nasilja. Zemlja od početka godine zabiježila 377 masovnih pucnjava, prema bazi podataka Gun Violence Archives.

Oko 4. jula, kada se obilježava Dan nezavisnosti SAD-a, u više masovnih pucnjava ubijeni su i ranjeni deseci ljudi širom zemlje, uključujući i glavni grad Washington, što je izazvalo nove pozive na strožije zakone o oružju.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Joe Biden osudio je “val tragičnih i besmislenih” pucnjava i pozvao republikance u Kongresu da mu se pridruže u provođenju “smislenih i zdravorazumskih” reformi oružja.