Svijet

Bivši policajac koji je ubio Georgea Floyda izboden nožem u zatvoru

Chauvin služi 21 godinu zatvora zbog kršenja Floydovih građanskih prava i još 22.5 godine zbog ubistva.

FOTO: PRINT SCREEN/TWITTER/LADEPECHEDUMIDI
FOTO: PRINT SCREEN/TWITTER/LADEPECHEDUMIDI

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin osuđen za ubistvo crnca Georgea Floyda, izboden je nožem u saveznom zatvoru i teško je ozlijeđen, prenijela je danas agencija Associated Press.

Derek Chauvin, policajac snimljen je kako kleči na vratu Georgea Floyda više od devet minuta 25. maja 2020.

Na snimku se vidi kako Floyd više puta ponavlja rečenicu: “Ne mogu disati.” Chauvina je nožem izbo drugi zatvorenik u federalnom zatvoru u Tucsonu, prenijela je agencija pozivajući se na upućeni izvor.

Američki odjel za zatvore potvrdio je da je zatvorenik napadnut u Federalnoj zatvorskoj instituciji u Tucsonu jučer oko 12:30 sati po lokalnom vremenu.

Iz Odjela su u priopštenju naveli da je zatvorsko osoblje poduzelo “mjere za spašavanje života” prije nego što je zatvorenik, koji nije imenovan, odveden u bolnicu na daljnje liječenje i procjenu.

FBI je istaknuo da je svjestan napada na zatvor, iako također nije imenovao nikoga ko je umiješan u incident.

Chauvin služi 21 godinu zatvora zbog kršenja Floydovih građanskih prava i još 22.5 godine zbog ubistva. Chauvinov advokat Eric Nelson zagovarao je da se njegovog klijenta drži podalje od opće populacije i drugih zatvorenika, predviđajući da će biti meta.

U Minnesoti je Chauvin uglavnom držan u samici “zbog vlastite zaštite”, napisao je Nelson u sudskim dokumentima prošle godine.

Ukupno su četiri policajca osuđena za ubojstvo Floyda za kojeg je policija sumnjala da je u obližnjoj trgovini platio krivotvorenom novčanicom od 20 dolara.

Ubistvo, koje je mobitelom snimio prolaznik, izazvalo je prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti širom svijeta.