Jet set

Alec Baldwin ponovo optužen za ubistvo iz nehata

Porota u Novom Meksiku optužila je američkog glumca Aleca Baldwina za ubistvo iz nehata tokom snimanja filma u oktobru 2021.

FOTO: EPA/CJ GUNTHER
FOTO: EPA/CJ GUNTHER

Baldwin je već ranije bio optužen zbog smrti snimateljice, ali su optužbe odbačene prošlog aprila, samo dvije sedmice prije početka suđenja, piše BBC.

Lokalni tužitelji navode kako su došli do dodatnih činjenica zbog kojih je potreban novi sudski proces. Podsjećamo, glumac je na filmskom setu rekvizitom upucao snimateljicu Halynu Hutchins. Redatelj Joel Souza također je ranjen u incidentu.

Baldwin je na snimanju niskobudžetnog vesterna vježbao scenu s revolverom i ispucao pravi metak u snimateljicu Halynu Hutchins, koja je nedugo potom umrla.

Baldwin je zanijekao odgovornost za ubistvo rekavši da je napeo revolver, ali da nikad nije povukao obarač i da su Gutierrez-Reed i drugi stručnjaci za oružje trebali osigurati da u njemu nema metaka.

Tužitelji u Novom Meksiku su naknadno proveli daljnja forenzička ispitivanja pištolja s kojim je upucana Hutchins i rekli su da je analiza oružja pokazala kako pištolj nije mogao opaliti bez povlačenja obarača.