BiH

Susret Heleza i Reillyja: Važan nastavak saradnja ministarstava odbrane BiH i Velike Britanije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane BiH za politiku i planove Slavenom Galićem, u četvrtak 07. septembra 2023. godine u službeni je posjet primio ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Juliana Reillya.

FOTO: MOBIH
FOTO: MOBIH

Sagovornici su razgovarali o daljem proširenju međusobne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, koja je inače ocijenjena iznimno uspješnom.

Amabasador Reilly je ovom prigodom upoznao ministra Heleza sa savjetnicom Claire Avison, koja će pomagati Ministarstvu odbrane BiH u poslovima razvoja odbrambenih institucija BiH. Posebno su razgovarali o predstojećem posjetu ministra Heleza Ujedinjenom Kraljevstvu, naredne sedmice.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Reillyju na dugogodišnjoj pomoći koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža razvoju Oružanih snaga BiH i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Helez se posebno osvrnuo na projekte jačanja odbrambenih kapaciteta, školovanja časničkog kadra, poboljšanja uvjeta života i rada na poligonima i vojarnama, podizanju razine obuke, promoviranju vojnog poziva i ravnopravnosti spolova u MO i OS BiH.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, vojni izaslanik UK u BiH pukovnik Edward Taylor i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Prihvati notifikacije