BiH

Nastavak suđenja: Evo kada će Dodik izaći pred Sud BiH

Pred Sudom BIH , u ponedjeljak, 29. aprila, nastavit će se suđenje za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, a optuženi su Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS, Miloš Lukić.

Milorad Dodik Dodik daje izjavu Dodo Sud BiH suđenje
FOTO: BOSNAINFO

Posljedni put na ročištu Tužilaštvo BiH saslušalo je svjedoke Vladimira Jankovića i Milku Devušić koji su tokom 2023. vršili funkcije direktora Službenog glasnika RS.

Tokom ispitivanja svjedoka, Dodik je izrazio nezadovoljstvo postupanjem Tužilaštva BiH, ističući da ih smatra nekompetentnima i da ne poznaju osnovne stvari. Sudska sutkinja Sena Uzunović je upozorila Dodika da se suzdrži od vrijeđanja učesnika u postup.

Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza. Sutkinja je istakla da je od posljednjeg ročišta nekoliko puta odgađano novo ročište zbog obaveza predsjednika RS, te je naglasila da zakon nalaže da nastavak suđenja mora biti održan u roku od 30 dana.

Podsjetimo, predmeti protiv Dodika i Lukića ponovo su spojeni na ročištu 6. marta. Za to ročište bila su predložena četiri svjedoka, inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a saslušan je samo jedan, Dragan Kremenović.

Kremenović je tada rekao da su inspektori imali korektan odnos sa Dodikom i Lukićem i da je sva dokumentacija dobrovoljno ustupljena.

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. 

Oni su se na ročištu 16. oktobra izjasnili da ne razumiju optužnicu, a nakon toga konstatotvano je da su se izjasnili da nisu krivi.