Politika

Helez razovarao s Escobarom: SAD su dokazani prijatelj i strateški partner BiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriela Escobara, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

FOTO: MOBIH
FOTO: MOBIH

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, te ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy sa saradnicima.

Ministar Helez je zahvalio gostima na posjeti, uz naglašenu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, kako je rekao, dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine. Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH – naglasio je ministar Helez.

Ministar je upoznao goste sa težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, imenovanju generalskog kora, zanavljanju vojnog personala i procesu rješavanja viškova neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama. Razgovaralo se i o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, a koje se tiču bilateralno-odbrambene saradnje, euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima.

Konstatovano je da je saradnja između dvije zemlje u oblasti odbrane na zavidnom nivou, te da postoje mogućnosti za njeno daljnje proširenje, kako u oblasti odbrane, tako i u sferi zdravstva, privrede i šire. SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta OSBiH. Posebno smo vam zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) – rekao je ministar Helez.

Escobar je iskazao snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjica da državne institucije kontinuirano funkcionišu.

Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države privržene Bosni i Hercegovini kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima. Također je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica Bosne i Hercegovine izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a.

Zamjenik ministra Goganović je također zahvalio na posjeti i posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država kako Bosni i Hercegovini tako i odbrambenom resoru. Istakao je da su SAD najveći dokazani prijatelj i donator Ministarstvu odbrane BiH te da i dalje očekujemo njihovu podršku u očuvanju mira i stabilnosti i izgradnji bolje i evropske BiH.

Zamjenik ministra Galić je ukazao na potrebu nastavka reformi u sektoru odbrane što će neminovno dovesti do poboljšanja stanja kako u oblasti odbrane tako i u društvu uopšteno.

Na kraju sastanka, ministar Helez je zahvalio gospodinu Escobaru na nemjerljivoj podršci reformskim procesima, te je još jednom naglasio važnost strateškog partnerstva BiH i SAD-a, kao i podršci Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

Prihvati notifikacije