BiH

Helez primio pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za operacije Goffusa (FOTO)

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u srijedu 30. augusta 2023. godine u službeni je posjet primio pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za operacije Thomasa Goffusa, koji se sa svojim suradnicima nalazi u posjetu BiH.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Sugovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegovina ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji.

Program reformi BiH

Ministar Helez je prezentirao ključne aktivnosti MO i OS BiH. On je istaknuo da MO BiH predano radi na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva BiH i opredjeljenja definiranih Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike te Sigurnosnom i obrambenom politikom BiH, koja se odnose na ispunjavanje uvjeta za pridruživanje EU i NATO-u.

Helez se posebno zahvalio na pomoći koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta (DCB). Naglasio je da očekuje kako će ta pomoć omogućiti da OS BiH spremnije i u većem broju daju doprinos mirovnim ili humanitarnim operacijama EU i NATO-a, ali i da će povećati sposobnosti OS BiH za obranu teritorijalnog integriteta BiH, u čemu računa i na bilatralne aranžmane s prijateljskim i partnerskim zemljama. Govoreći o usvajanju visokih standarda i putu ka punopravnom članstvu, ministar Helez je zatražio da NATO ima u vidu da vojnik OS BiH uvijek pruža izvrsne rezultate te da su OS BiH u nekim sposobnostima i ispred pojedinih članica NATO-a s kojima je BiH ranije bila u zajedničkoj državi.

Govoreći o Programu reformi BiH, ministar Helez je naglasio kako je po ovom programu MO BiH zaduženo za realizaciju 72 zadataka, a na realizaciji 12 zadataka surađuje s drugim državnim institucijama. MO BiH će po dobijanju zadaće od Povjerenstva za suradnju s NATO-om biti spremno dostavi Pregled aktivnosti za Program reformi BiH iz nadležnosti MO i OS BiH za 2023. godinu. Ovome će prethoditi imenovanje novog tima za provedbu Programa reformi, rekao je ministar. Helez je izrazio posebnu zahvalnost zapovjednici McGaha na vrlo proaktivnom pristupu u suradnji s MO i OS BiH.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Zamjenik ministra Goganović u svom je obraćanju istaknuo da su mir i stabilnost i poštivanje Daytona imperativ za sve. Pohvalio je suradnju EUFOR i NATO-a na misiji očuvanja sigurnosti u BiH. On je istaknuo važnost činjenice da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o novoj strukturi generalskog zbora OS BiH.

Pomoćnik glavnog sekretara NATO-a Goffus je naglasio da će za NATO savez uvijek u vrhu prioriteta biti teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer je to ključno za mir i stabilnost cijelog zapadnog Balkana. Istaknuo je da će NATO podržavati i dalji nastavak misije EUFOR-a u BiH.

Goffus je čestitao ministru Helezu na svemu što aktuelni sastav MO BiH čini na razvoju OS BiH. Naglasio je da će NATO predano raditi na realizaciji paketa pomoći za dalju izgradnju kapaciteta OS BiH, ali je istaknuo da za svako sredstvo u okviru tog paketa pomoći mora imati suglasnost svih članica NATO-a. Pohvalio je nastojanje ministra Heleza da ojača odbrambene sposobnosti OS BiH te pozdravio inicijative koje na daljem razvoju vojnih kapaciteta MO BiH realizira i na bilateralnom osnovu s pojedinim NATO članicama.

Istaknuo je da će mir i stabilnost BiH i regije svakako biti važna tema ministarskog sastanka NATO-a u listopadu te da će BiH uvijek imati potporu na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sustava sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH nazočili su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika štaba u Vrhovnom zapovjedništvu NATO snaga u Evropi (SHAPE) general-bojnik Matthew van Wagenen, zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i ostali suradnici.

Prihvati notifikacije