BiH

Helez u Ministarstvu odbrane UK: Ključni partner po pitanju napretka na putu BiH ka NATO-u

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra za politiku i planove Slavenom Galićem, danas je posjetio je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Londonu.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Helez i Galić su razgovarali s visokim dužnosnicima ministarstva odbrane UK o modalitetima proširenja bilateralne vojne saradnje BiH i UK te daljem razvoju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Prvog dana posjete, u sjedištu ministarstva odbrane UK, ministar Helez i zamjenik Galić su se sastali s glavnom direktoricom za operacije Ninom Cope, nakon čega je uslijedio sastanak s direktoricom za nabave i provedbu projekata Caroline Broughton.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Sagovornici su konstatovali da je bilateralna vojna saradnja BiH i UK na zavidnoj razini te da se treba proširiti, posebno u oblasti zajedničkih obuka i vježbi oružanih snaga dvije zemlje.

Helez je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo među ključnim partnerima po pitanju napretka BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO). On je posebno istaknuo da je put Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama neupitan, jer je isti definiran svim strateškim dokumentima države.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Posebno se razgovaralo o agresiji Rusije na Ukrajinu, daljem razvoju OS BiH, s akcentom na intenziviranje procesa opremanja i obuke pripadnika OS BiH po NATO standardima, tj. njihovo osposobljavanje za nove tehnološke izazove. Razgovaralo se i o problematici procesa javnih nabava, kao i učinkovitijem riješavanju viškova vojne imovine, što bi moglo doprinijeti poboljšanju operativnosti obrambenog sustava BiH.

Oko podneva, uslijedio je sastanak s direktoricom za euroatlantsku sigurnost u ministarstvu odbrane UK Clare Cameron, na kojem je razgovarano o aktualnim sigurnosno-političkim aspektima u Europi i regiji zapadnog Balkana.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Sagovornica je izrazila potporu daljem produženju misije EUFOR-a u BiH, dok je ministar Helez istakao značaj povećanja broja pripadnika EUFOR-a, kao faktora odvraćanja od eventualnih većih sigurnosih prijetnji.

Clare Cameron je najavila i da će pomoć UK u okviru paketa za jačanje odbrambenih sposobnosti (DCB) BiH dosegnuti milion funti.

Kasnije tokom dana, ministar Helez će se u funkciji zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH sastati i sa specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

U višednevnom posjetu Londonu ministar Helez i zamjenik ministra Galić borave na poziv Ambasade UK u BiH i agencije „Clarion Defence & Security“, koja provodi organizaciju međunarodnog sajma vojne industrije DSEI, koji se održava ovaj tjedan u glavnome gradu UK.

U izaslanstvu BiH je i vojni izaslanik BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba.

Prihvati notifikacije