BiH

Ministar Helez posjetio povratnike u općinama Jajce, Donji Vakuf i Bugojno: "Oni su duša naše države"

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, zajedno s federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerinom Dizdarom, posjetio je u danas općine Jajce, Donji Vakuf i Bugojno, te razmatrao mogućnosti infrastrukturne pomoći tamošnjim povratnicima, u okviru koje se razgovaralo o načinima i modelitetima realizacije različitih projekata.

FOTO: STARO SELO KOD TORLAKOVCA/MO BIH
FOTO: STARO SELO KOD TORLAKOVCA/MO BIH

Gosti su se u Jajcu prvo sastali s načelnikom Općine Edinom Hozanom, koji je predstavio najurgentnije infrastrukturne potrebe na teritoriju ove općine. Helez je posebno istakao izvodivost projekata koje je načelniku kandidirala općinska vijećnica i predsjednica SDP Jajce, Edina Kurt.

FOTO: SA ČELNICIMA JAJCA/MO BIH
FOTO: SA ČELNICIMA JAJCA/MO BIH

Nakon Jajca, izaslanstvo na čelu s ministrima Helezom i Dizdarom posjetilo je osnovnu školu u povratničkom mjestu Vinac kod Jajca. Ondje je direktorica škole Asima Agić predstavila projekt obnove školske infrastrukture.

FOTO: U OSNOVNOJ ŠKOLI VINAC/MO BIH
FOTO: U OSNOVNOJ ŠKOLI VINAC/MO BIH

U obližnjem selu Torlakovac, kod Donjeg Vakufa, izaslanstvo je posjetilo povratnike koji su istakli nužnost moderniziranja putne komunikacije. Gosti su razgovarali i s načelnikom Općine Donji Vakuf Husom Sučićem.

„Povratnička mjesta poput ovih koje danas posjećujemo predstavljaju dušu naše države. Naša je dužnost da im pomognemo i učinimo sve da im se olakša život i omogući kakav takav daljnji razvoj,“ rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

On je dodao i da će se razmotriti svaka mogućnost da u realizaciji ovih infrastrukturnih projekata pomoć iskažu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih kapaciteta i zakonskih zadaća.

FOTO: OPĆINA DONJI VAKUF/MO BIH
FOTO: OPĆINA DONJI VAKUF/MO BIH

„Nama je cilj zadržati ljude i stvoriti im perspektivu za ostanak. U narednom periodu namjeravam na terendovesti i međunarodne predstavnike, kako bismo i njih animirali da jače pomognu infrastrukturne projekte. A sigurnost građana uvijek nam je na prvom mjestu,“ rekao je Helez.

Tokom poslijepodneva ministri Helez i Dizdar su posjetili i Bugojno, gdje su razgovarali s općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem o održivom povratku. Izaslanstvo je potom obišlo naselja Vesela i Voznik, gdje je razgovarano o mogućnostima asfaltiranja puteva, te naselje Donjići, gdje je nužno realizirati projekt kanalizacijske povezanosti ovog naselja.

FOTO: SUSRET U OPĆINI BUGOJNO/MO BIH
FOTO: SUSRET U OPĆINI BUGOJNO/MO BIH
Prihvati notifikacije