Kolumne

"Šta je to socijalna fobija poznatija i kao socijalna anksioznost?"

Osobe sa socijalnom fobijom često izbjegavaju društvene situacije kako bi izbjegle nelagodnost.

aleksandar pejić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Pitanje pacijenta upućeno mr sci dr med Aleksandru Pejiću, specijalisti psihijatrije:

„Doktore, imam strah kada sam u društvu sa više ljudi. Drhtim kada naručujem u kafiću, mislim da svi gledaju u mene. Zato izbjegavam druženja. Bojim se da govorim kada me gleda veliki broj ljudi, tresem se, gubim dah, ne mogu da se skoncentrišem.“

Poznata je izjava Mark Twaina, američkog pisca, humoriste i predavača, najpoznatijeg po romanima “Pustolovine Toma Sawyera” i “Pustolovine Huckleberryja Finna”, te jednim od najvažnijih autora američke književnosti, u kojoj on mudo kaže:

„Najveći izazov za većinu ljudi nije njihova nesposobnost da govore u javnosti, već strah koji ih parališe.“

Interakcije sa drugim ljudima su ključne za našu dobrobit, ali kada osoba osjeti simptome poput drhtanja, gubitka daha i nemogućnosti koncentracije u društvenim situacijama, najvjerovatnije je riječ o socijalnoj fobiji ili socijalnoj anksioznosti. Socijalna fobija je izrazito jaka tjeskoba i strah u društvenim situacijama, koji može biti toliko intenzivan da ometa svakodnevno funkcionisanje.

Pročitajte još

Socijalna fobija se manifestuje kroz osjećaj intenzivne tjeskobe i nelagode u situacijama gdje osoba može biti izložena procjeni ili kritikama drugih ljudi. Ovo uključuje strah od javnog nastupa, razgovora sa nepoznatim osobama, pa čak i običnih svakodnevnih aktivnosti kao što je naručivanje u kafiću.

Osobe sa socijalnom fobijom često izbjegavaju društvene situacije kako bi izbjegle nelagodnost, što značajno sužava njihov društveni i poslovni život.

Ovaj poremećaj može dovesti do ozbiljnih posljedica kao što su:

Usamljenost

Pomanjkanje partnera

Prerani prekid školovanja

Odbijanje profesionalnih prilika zbog straha od javnog nastupa

Nezaposlenost

U težim slučajevima, socijalna fobija može dovesti do depresije i ovisnosti o alkoholu ili drogama.

Liječenje socijalne fobije uključuje kombinaciju terapije i, po potrebi, lijekova. Psihoterapija, naročito kognitivno-bihevioralna terapija (KBT), pokazala se veoma efikasnom u pomaganju osobama da prepoznaju i promijene negativne obrasce mišljenja i ponašanja. Lijekovi, kao što su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti.

Ukoliko vi ili neko iz vašeg bliskog okruženja ima iste ili slične simptome, savjetujemo da se obratite zdravstvenoj ustanovi i zakažete pregled specijaliste psihijatrije. Rješavanje problema na svoju ruku se ne preporučuje, jer se situacija može dodatno pogoršati.

Srdačno,

Mr sci dr med Aleksandar Pejić, vaš psihijatar