Magazin

Saznajte zašto je redovno konzumiranje zelenog čaja dobro za zdravlje

Redovno pijenje zelenog čaja može pozitivno utjecati na zdravlje. Pijenje ovog čaja, kojeg ljudi najčešće jako vole ili još više ne vole, povezuje se s nekoliko zdravstvenih dobrobiti.

FOTO: ILUSTRACIJAPIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJAPIXABAY
Ilustracija

Ako se često pije, zeleni čaj može utjecati na kontroliranje kilograma, podržati zdravlje srca i pružiti druge dobrobiti. Zeleni čaj dobra je alternativa za jutarnju šalicu kave, s obzirom na to da sadrži kofein. Evo koje se sve zdravstvene dobrobiti povezuju uz ovaj napitak, piše Index.hr.

Pomaže u zaštiti od slobodnih radikala

Zeleni čaj je pun antioksidansa, poput katehina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, čime se smanjuje rizik od raznih kroničnih bolesti. Također, zeleni čaj može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i upala.

Podržava zdravlje srca

Redovita konzumacija zelenog čaja može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola, poznatog i kao lošeg kolesterola, prenosi Health Shots. U isto vrijeme pomaže u povećanju razine dobrog HDL kolesterola. To dovodi do smanjenja rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja.

Pomaže u kontroli težine

Katehini i kofein, koji se nalaze u zelenom čaju, mogu potaknuti metabolizam i pospješiti sagorijevanje masti. Ovaj topli napitak čak može pomoći i u smanjenju apetita, što olakšava pridržavanje dijete s kontroliranim unosom kalorija.

Poboljšava imunološki sustav

Zeleni čaj je bogat antimikrobnim tvarima te ima antivirusna i protuupalna svojstva, prenosi Health Shots. Ova svojstva pomažu u poboljšanju tjelesnih obrambenih mehanizama protiv infekcija i u promicanju cjelokupnog imunološkog sustava.

Pomaže u poboljšanju oralnog zdravlja

Zeleni čaj sadrži antimikrobna svojstva koja pomažu smanjiti rast bakterija odgovornih za karijes i plak. Također, zahvaljujući protuupalnim svojstvima u zelenom čaju, redovita konzumacija može pomoći u ublažavanju bolesti desni.