Magazin

Farmaceut otkriva pet stvari koje oči mogu reći o vašem zdravlju

Često se kaže da su oči prozor u dušu, ali mogu biti i pokazatelj onoga što se događa s vašim zdravljem. Nyrah Salem, londonska farmaceutkinja, navela je pet stvari na koje treba obratiti pozornost kad su oči u pitanju.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Trzanje kapaka

Poznato i kao miokimija, trzanje oka vrlo je često i može zahvatiti gornji ili donji kapak. Trzanje može varirati od jedva primjetnog do iritantnog, prenosi Express.

Nyrah je rekla da uobičajeni uzroci uključuju stres, kofein i umor.

Bakterijski konjunktivitis

Ako imate bakterijski konjunktivitis, vaše oči mogu izgledati crvene i bolne, a ujutro možete imati i iscjedak. Može se prenijeti s osobe na osobu, ali obično nije riječ o previše ozbiljnom stanju.

Situacija obično bude bolja za nekoliko tjedana i bez liječenja, ali možete kupiti kapi s kloramfenikolom koje su dostupne i u slobodnoj prodaji.

Čmičak

Čmičak je mala, bolna kvržica na kapku ili unutar njega ili negdje oko oka. Uobičajene su, a Nyrah kaže da obično nestanu same od sebe u roku od jedne ili dvije sedmice. Za liječenje čmičaka, ona savjetuje stavljanje toplih obloga. U svakom slučaju ako ne prođe, posjetite ljekara.

Ksantelazma

Ovo je žuta izraslina koja se pojavljuje na kapcima ili uz kutove kapaka.

To su naslage kolesterola koje se nakupljaju ispod kože. To se može dogoditi zbog visokog kolesterola ili dijabetesa, rekla je Nyrah.

Žutica

Žutica je kada vaša koža ili bjeloočnice poprime žutu boju.

To se obično vidi kod bolesti jetre, kaže je Nyrah. Drugi uzroci mogu uključivati žučne kamence, hepatitis i pankreatitis.

Posjetite svog ljekarnika ili optičara ako ste zabrinuti zbog bilo kojeg od ovih simptoma, završila je Nyrah.

Čmičak je mala, bolna kvržica na kapku ili unutar njega ili negdje oko oka. Uobičajene su, a Nyrah kaže da obično nestanu same od sebe u roku od jednog ili dva tjedna. Za liječenje čmičaka, ona savjetuje stavljanje toplih obloga.

Prihvati notifikacije