Svijet

Rumunska vladajuća koalicija suprotstavlja se ultranacionalistima

Rumunska vladajuća koalicija liberala desnog centra i socijaldemokrata s ljevice kandidovat će se na zajedničkoj listi na izborima za Evropski parlament 9. juna, saopćili su njihovi čelnici, u pokušaju da zaustave uspon ultranacionalističke opozicione stranke AUR.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Dvije vladajuće stranke i dalje će, međutim, kandidirati svoje zasebne kandidate na lokalnim izborima, koji će se, u skladu s njihovim paktom dogovorenim u srijedu navečer, održati 9. juna.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su socijaldemokrati (PSD) prvi izbor birača, dok bi se liberali (PNL) borili da osvoje drugo mjesto protiv AUR.

– Odlučili smo da imamo izborni savez za evropske izbore – navodi čelnik PSD i premijer Marcel Ciolacu u saopćenju.

– Bez obzira na to kako to pokušavamo da upakujemo, jasno je da se samo dvije najveće stranke mogu suočiti s ekstremističkim valom. Nijedna od dvije političke snage ne može sama – naglasio je.

AUR, koji je prvi put ušao u parlament na posljednjim nacionalnim izborima 2020., bilježi nastavak podrške javnosti jer su pritisci troškova života i zdravstvene i energetske krize narušili povjerenje Rumuna u državne institucije.

Pročitajte još

Vlada se bori da održi javne finansije pod kontrolom i provede reforme potrebne za zadržavanje pristupa fondovima Evropske unije za oporavak i razvoj.

Pored lokalnih i evropskih izbora, rumunski birači ove godine također će izabrati novi parlament i predsjednika.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će dvije vladajuće stranke vjerovatno osigurati još jednu većinu na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u decembru.

Lokalni gradonačelnici od vitalnog su značaja za stranke u dobijanju glasova na parlamentarnim izborima, dajući prednost strankama koje osvoje najviše gradonačelničkih mjesta.

Lideri stranaka saopćili su da će vjerovatno pomjeriti datum predsjedničkih izbora u Rumuniji sa septembra na kraj novembra. Naveli su da će razgovarati i o zajedničkoj strategiji za parlamentarne i predsjedničke izbore, prenosi Reuters.​

Prihvati notifikacije