Kolumne

RJEČNIK POP KULTURE: William Gibson je ikonograf novog tehno-svijeta bliske budućnosti

Pisac William Gibson rođen je 1948. u Californiji. On je u svojoj tehno-bibliji Neuromanser (1984.) stvorio novi žanr zvani cyberpunk.

FOTO: WIKIMEDIA
FOTO: WIKIMEDIA

Autor Neuromansera je ikonograf novog tehno-svijeta bliske budućnosti koja je već počela.

U Neuromanseru ljudski mozak se povezuje sa online (telefonskom) elektronskom DATA mrežom, prepliću se čendlerovski dijalozi, medicinske kovanice genetskog inženjeringa, pametne droge, underground strip-junaci, hakerska terminologija i blejdranerovski dizajn.

William Gibson danas ima status virtuelnog mesije kod sve većeg broja cyberpunkera. Njegova djela se tumače poput svetih knjiga.

Uz Neuromanser, tu su i druga njegova djela: Grof nula, Monaliza overdrive, Virtuelna svjetlost, Idoru, Sve sutrašnje zabave, kao i zbirka priča Kako smo popalili Kromu.

Sva Gibsonova djela lako se mogu tumačiti i kao antiutopije ili filmski tech-noir.

U njegovim romanima, glavni junaci su obavezno hakeri, kompjuterski posvećenici koji u matrixu ili cyberprostoru provode više od polovine svog realnog života.

Kod Gibsona fascinira uvjerljivost tog svijeta bliske budućnosti.

Oni koji poznaju kako danas izgledaju Japan, Amerika i druge države s visokorazvijenom tehnologijom u privredi, moraju se složiti sa time da današnji svijet zaista ide ka Gibsonovoj mračnoj viziji novog poretka cyberpunk budućnosti.

Prihvati notifikacije