Magazin

Recept za kućnu pedikuru s mlijekom i sodom bikarbonom

Možda za prvo otkrivanje svojih stopala, dakle prije nego počnemo nositi sandale, da se počastimo profesionalnom pedikurom, ali često to nije dovoljno da "izdrže" cijelo ljeto.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Pedikuru treba ponavljati, a ponekad je jednostavno dovoljno tek dobro omekšati kožu stopala u lavoru kod kuće stoga stručnjaci preporučuju ovaj jednostavan, a učinkovit ‘recept’.

Mnogi se kunu u ovaj ‘lijek’ za stopala, a sastoji se od dva sastojka koja obično uvijek imate kod kuće. 

Potrebno je:

• 2-4 šolje mlijeka

• dvije kašike sode bikarbone

• veliki lavor (dovoljno velik da u njega istovremeno stanu obje noge)

Kako napraviti kupku

1. Zagrijte mlijeko, pazite da ne bude prevruće. Možete koristiti dvije do četiri šalice, ovisno o veličini lavora i koliko su velika stopala.

2. Ulijte mlijeko u lavor. Važno je da je lavor toliko velik da oba stopala istovremeno stanu u njega i da su sa svih strana potpuno uronjena u tekućinu.

3. Namačite stopalo u mlijeku oko pet minuta, a potom uzmite soda bikarbonu. Lagano pospite kupku.

4. Umiješajte sodu u mješavinu uz pomoć stopala.

5. Dobro namočite kožu na dijelovima gdje je tvrđa ili deblja – osobito donji dio peta i područje ispod prstiju. Masirajte ta područja dok su u tekućini.

6. Nemojte zaboraviti namakati i gornji dio stopala te zglobove – ako nisu dovoljno umočeni, masirajte ih tekućinom. To su dijelovi stopala koja se najviše vide kad nosiš sandale ili japanke.

7. Potom, udobno se zavalite u naslonjač, uključite TV ili čitajte dok se stopala fino namaču.

8. Operite noge toplom vodom i dobro ih posušite.

Ova kombinacija sastojaka djeluje jer se isti međusobno nadopunjuju. Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja omekšava kožu. Soda bikarbona pak ima abrazivna svojstva koja uklanjaju suhu i grubu kožu kad se ista omekša.

Kako se pravi i koristi ova kupka, možeš pogledati i u sljedećem videu: