Magazin

Recept za iftar: Napravite kunefe, orijentalnu poslasticu nezaboravnog okusa

Kunefe je poznata orijentalna poslastica nezaboravnog okusa koja vodi porijeklo iz najjužnije pokrajine Turske – Hatay.

kunefe recept
FOTO: WINEDHARMA

Priprema se tako što se isjeckani rezanci (kadaif) peku lagano u malim bakrenim tanjirima na vatri sa lokalnim neslanim sirom, a zatim preliju vrućim šerbetom (attarom). Desert se konzumira dok je vruć i poseban šmek daju mu mljevene pistacije koje se posipaju po njemu na kraju.

Pročitajte još

Künefe se proizvodi širom Hataya i prodaje se na mjestima koja služe kao Künefeci (trgovine koje prodaju künefe). Iako je materijal koji se koristi u künefeu isti, njegov ukus varira.

Postoje informacije da izvorna verzija ovog kolača potiče iz Palestine i da se zove knafeh, no teško je znati jer je kolač popularan u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vrijeme ramazana. Postoje dakle najmanje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jerusalemska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).

Sastojci:

100 g kadaifa

100 g mocarele (ili nekog drugog neslanog sira)

50 g putera

Za agdu:

1 šolja šećera

1 šolja vode

1 kašika limuna

1 vanilin šećer

Priprema:

Prethodno napravite agdu od navedenih namirnica i na kraju je aromatizirajte vanilijom i korom limuna. Tepsiju dobro namažite puterom.

Namrvite pola kadaifa i pritisnite ga na dno posude, da se čvrsto zalijepi. Odozgo nakidajte na manje parčiće mocarelu ili drugu vrstu svježeg sira.

Dodajte malo putera i pritisnite pažljivo ostatak izmrvljenog kadaifa, gledajte da dobro prekrijete mocarelu i da je pritisnete.

Zagrijte na slabijoj temperaturi ringlu i stavite tepsiju s desertom. Nakon što odozdo dobije zlatastu boju, koristite tanjir ili drugu tepsiju, da ga okrenete da se ispeče i s druge strane.

Prije nego što vratite kadaif, očistite posudu i ponovo je premažite puterom. Prelijte kunefe ohlađenom agdom, a prema želji ga možete posuti izmrvljenim orašastim voćem – orasima, pistacijama itd.